logo
21/04
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
2 ...

Юрій Николишин: Коли зникне струм та Інтернет, книги залишаться єдиним джерелом знань і порятунку

22-05-2019 15:345641

Юрій Николишин: Коли зникне струм та Інтернет, книги залишаться єдиним джерелом знань і порятунку
Фото: io.ua

Я завжди захоплювався унікальною творчою натурою директора відомого львівського видавництва «Апріорі» Юрка Николишина. Економіст за освітою, філософ за духом, мрійник та мандрівник у житті, він творить у наш непростий час фантастичні речі: у виданих книгах фіксує для теперішніх і майбутніх поколінь унікальні миті нашого життя. Про здобутки, творчі плани, життя і книги сьогоднішня наша з ним розмова.

Пане Юрію! Як так сталося, що кандидат наук став успішним видавцем?

 

Я завжди любив книжки. З дитинства хотів стати письменником. Свою першу книжку писав паралельно із дисертацією. Для мене проза – не якийсь набір слів, а можливість передати те, що неможливо передати побутовою мовою. У цьому сенс прози. Вона має передавати метафізичне значення існування людини. Самі слова – ніщо, якщо вони не передають сутності. 

На жаль, хорошої прози нині мало. Хороша проза – велика потреба нашого суспільства. Бо люди страшенно розтрачують своє життя, думають, що життя – якась забавка. Бавляться, як малі діти. Але дуже швидко прийде час, і потрібно відповісти: а що ти в цьому житті зробив, для чого живеш?

Як економіст кажу, що економіка сильна там, де сильна культура. Тому, друкуючи книги, долучаюсь у такий спосіб до того, щоб рівень культури нашого суспільства реально зростав. Нація повинна читати, інакше її чекає занепад. Ніколи споглядання чогось в екрані телевізора чи монітора не замінить насолоди читання. Книжки залишаться єдиним джерелом знань і порятунку. У них збережена уся історія людства, весь необхідний багаж знань. Тому видавництво – це справа мого життя.

Але ж не відразу ви почали хапати зірки з неба?

Та, звичайно. Кожна ідея від народження до успіху проходить непростий шлях. Нам нічого з неба не впало. Наполеглива праця, витримка і віра принесли видавництву «Апріорі» суспільне визнання. Назва походить від латинського філософського терміну a priori (первісно), що означає – знання, які дані богом і не підлягають жодним сумнівам. Засноване у Львові 15 серпня 2002 року. Фактично, історія видавництва розпочалася з літературно-художнього видання «Елегії Львова», автором якого я є. Під час написання цієї книги, не думав про створення видавництва, перш за все це мав бути подарунок рідному Львову та його жителям. Але саме ця книга стала поштовхом до створення видавництва і поклала початок його історії.

Ми дбаємо про високий літературно-мистецький та поліграфічний рівень наших книг, видаємо широкий спектр книжок і працюємо у таких тематичних напрямках, як: науково-популярна, художня, дитяча, краєзнавча, релігійна, мистецька та довідкова література. Візитівкою видавництва стали літературно-мистецькі подарункові альбоми про Львів і природу нашого краю.

Альбоми – це ваша родзинка! Знаю, що ви й самі любите фотографувати.

Люблю фіксувати красу навколо. Бо за мить вона стає вже історією, минулим, яке ніколи не повториться. Тому й хочу передати усе побачене мною нащадкам.

Нам вдалося витворити власний стиль, який органічно вписався в культурний простір Львова. Видавництво активно застосовує різні форми комунікації та засоби промоції, підтримуючи контакт з читацькою аудиторією: презентації книжок, зустрічі з авторами, авторські тури містами України, літературні вечори, святкові заходи, різноманітні акції, розпродажі та конкурси.

З часу заснування видавництво «Апріорі» є постійним учасником українських книжкових ярмарок-виставок та масштабних європейських книжкових заходів. Неодноразово книги нашого видавництва були відзначені нагородами та преміями.

Ми беремо активну участь у суспільному житті Львівської області та України в цілому, співпрацюємо з бібліотеками і громадськими організаціями.

Розкажіть нашим читачам кілька цікавих фактів про «Апріорі».

Їх є багато. І добрими справами не гріх похвалитися. До прикладу, наша книга-бестселер «Легенди старого Львова» перевидавалася більше 7 разів та перекладена на чотири мови. Я просто перелічу наші знакові нагороди.

У 2010 році альбом «Писанка. Традиції та модерний дискурс» отримав диплом ІІІ-го ступеня Держкомтелерадіо України у номінації «Мистецтво друку», альбом «Соломія Крушельницька. Міста і слава» – Гран-прі конкурсу «Книга Форуму»,  а книжка «Леся Українка – дітям» була відзначена спеціальною відзнакою Малого журі універсальних бібліотек.

У 2014 році книгами Форуму стали видання «Олена Кульчицька. Графіка, малярство, ужиткове мистецтво» та «Галичина. Український здвиг», а переклад з латини Ростислава Паранько «Діяння Римські. Християнські притчі Середньовіччя» дістав спеціальну відзнаку Асоціації випускників Львівського національного університету імені Івана Франка.

Спеціальною відзнакою Малого журі літературознавців у 2015 році було відзначено книгу Романа Яціва «Роберт Лісовський», а унікальний альбом «Українські народні головні убори» Галини Стельмащук у 2016 році у премії «Українська книжка року» отримав перемогу у номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства».

Багатий на різноманітні відзнаки став для нашого видавництва 2018 рік. Друге місце в номінації «Есеїстика, публіцистика, мемуаристика, література факту» конкурсу «Найкраща книга Запорізької книжкової толоки» здобула книга Романа Горака  «Журавлі відлетіли… Есеї про Квітку Цісик та її рід». Кращою книгою «Book Forum Best Book Award» в номінації конкурсу «Класична іноземна література в українському перекладі» стали «Сенека. Моральні листи до Луцілія» в перекладі Андрія Содомори, а в номінації «Популярна наукова література» – видання «Іван Боберський – основоположник української тіловиховної і спортивної традиції» авторства Андрія Сови та Ярослава Тимчака. Спеціальну відзнаку від президента ГО «Форум видавців» Олександри Коваль за книгу «Український книжковий знак ХIХ – ХХ століть: каталог колекції Степана Давимуки. Том 1,2,3» отримала її авторка Лариса Купчинська.

За весь час ми видали близько тисячі найменувань книг. Сьогодні в активі видавництва «Апріорі» їх понад 300. З усіма нашими пропозиціями можна ознайомитися на сайті www.apriori.lviv.ua. Незабаром вийдуть друком кілька нових видань. Серед них буде величезний альбом-збірка унікальних документів та фотографій про життя Митрополита Андрея Шептицького.

Особливу увагу видавництво «Апріорі» приділяє дизайну видань та їх художньому оформленню. Популяризуємо творчість сучасних українських письменників, а також класичні та сучасні твори світової літератури. Ми дбаємо про задоволення читацьких смаків наших улюблених читачів.

Також наше видавництво співпрацює з безліччю українських книгарень та книжкових мереж, серед яких: «Книгарня «Є», «Буква», «Клуб сімейного дозвілля», гіпермаркет «Ашан», книгарня «Книголенд», книгарня «Моя книжкова полиця», інтернет-книгарня «Yakaboo», книгарня «Дім книги», книгарні «Фоліо», книгарня «Книжкова хата» та багато інших. Ми завжди відкриті до співпраці з усіма.

Дякую, пане Юрію, за цікаву розповідь про діяльність видавництва «Апріорі». Хай збуваються усі ваші плани, а наші читачі отримують нові мудрі книги. Принагідно вітаю вас з присвоєнням почесного звання «Заслужений працівник культури України».

Дякую! Це нагорода для усіх наших авторів.

Розмовляли Марія ХОМИШИН та Андрій БОЛКУН, Leopolis.news