logo
29/03
28/03
2 ...

У польських Млинах ушанували пам'ять Михайла Вербицького (ФОТО)

09-12-2019 13:10959

У польських Млинах ушанували пам'ять Михайла Вербицького (ФОТО)

У суботу, 7 грудня, у селі Млини Республіки Польща відбулись урочистості з нагоди 149-річчя з дня смерті українського композитора, автора мелодії Гімну України отця Михайла Вербицького.

 

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Заходи розпочалися з поминальної молитви в церкві Покрови Пречистої Богородиці, де колись був парохом отець Михайло Вербицький. Опісля представники делегації поклали квіти до каплиці-пантеону на могилі отця Михайла Вербицького та провели громадське віче.

Участь у заході взяла делегація із Львівщини. Захід відбувся з ініціативи Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння».

Довідково

Михайло Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священик УГКЦ, громадський діяч, автор музики Державного гімну України «Ще не вмерла Україна». Народився 4 березня 1815 року в с. Явірник Руський, неподалік Перемишля (зараз - Польща), у сім’ї священика.

Перше виконання твору «Ще не вмерла Україна» як Гімну відбулося 10 березня 1865 року у Перемишлі, як завершальний номер концерту, присвячений Тарасові Шевченку. В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику.

Згодом, у 1856 році, він став парохом церкви у селі Млини неподалік Перемишля, де проживав до смерті 7 грудня 1870 року, помер у віці 55 років.

27 грудня 2015 року, у Львові у рік 200-річчя від дня народження відкрили та освятили пам’ятник о. Михайлові Вербицькому. Монумент встановили на розі вулиць Бандери - Чупринки – Вербицького з ініціативи Товариства «Надсяння». Авторами пам’ятника є Володимир і Андрій Сухорські.

Фото: ЛОДА

Leopolis.news