logo
28/03
27/03
2 ...

Голова Нафтогазу назвав корисними «газові» переговори з Путіним

10-12-2019 19:22396

Голова Нафтогазу назвав корисними «газові» переговори з Путіним

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко називає корисним обговорення питання транзиту газу безпосередньо з президентом РФ Володимиром Путіним у межах нормандського формату 9 грудня у Парижі.

Про це він написав у «Facebook».

«Я мушу відзначити, що це було корисно. Хоча б із тієї точки зору, що, обговорюючи ці питання напряму з Путіним, була можливість краще зрозуміти його особисту позицію», - підкреслив Вітренко.

На його переконання Вітренка, укладенню нового транзитного контракту з РФ за європейськими правилами ніяк не заважають не тільки вже винесені рішення Стокгольмського арбітражу, а й новий арбітражний процес, який розпочався у 2018 році і має бути завершений у 2021 році.

«Нехай міжнародний арбітраж вирішує, хто правий, а хто ні», – заявив виконавчий директор НАК “Нафтогаз України”.

Він пояснив, що це ніяк не заважає російському Газпрому укласти новий контракт на транзит з відокремленим від Нафтогазу оператором газотранспортної системи України, тобто, з окремою компанією.

«Ми готові обговорювати й інші варіанти», – наголосив Вітренко.

Наприклад, зазначив він, перенесення точок передачі газу на кордон Україна-Росія, щоб європейські компанії, а не Газпром, укладали контракти на транзит.

«Або контракти «своп», коли Нафтогаз братиме газ на східному кордоні, а віддавати на західному, при цьому відокремлені оператори в Україні та Європі будуть відповідати за фізичне транспортування газу», – повідомив Вітренко.

У такому разі, за його словами, ці контракти «своп» мають забезпечувати Нафтогазу дохід, адекватний компенсації за відкликання позовів у Стокгольмському арбітражі загальною сумою понад 12 мільярдів доларів.

“Але при цьому ми не можемо поступитися інтересами України. І обдурити “начальників”, як у 2009 з положенням контракту “бери або плати”, не дамо”, - зазначив він.

Як відомо, у Парижі в рамках саміту в нормандському форматі Україна і Росія не домовилися про новий договір з 1 січня 2020 року про транзит російського газу в Європу через українську територію.

Президент Володимир Зеленський сказав, що Україна розглядає можливість компенсації коштів у розмірі трьох мільярдів доларів, які виграв Нафтогаз у Стокгольмському арбітражі у компанії Газпрому, за рахунок обсягів поставленого газу.

Leopolis.news