logo
24/04
23/04
22/04
2 ...

Профспілки готуються до масових протестів через новий Трудовий кодекс

10-12-2019 18:502502

Профспілки готуються до масових протестів через новий Трудовий кодекс

Сьогодні, 10 грудня, у Львові обговорили основні засади захисту прав людини та новий трудовий кодекс України.

Круглий стіл відбувся за участі міжнародних експертів, вітчизняних науковців, а також представників Об’єднання Профспілок Львівщини та регіональних представників Держпраці та Пенсійного фонду, інформує Молодіжна Рада Об'єднання Профспілок Львівщини.

За результатами обговорення було прийнято резолюцію щодо недопущення в Україні обмежень прав людини та працюючих. На основі резолюції, з вимогами провести широке публічне обговорення «нового» Трудового кодексу України, аби не порушити конституційні права, свободу та інтереси найманих працівників, а також врахувати пропозиції Профспілок, буде направлене звернення до Президента України, народних депутатів України та Кабінету Міністрів України. У разі невиконання таких вимог, резолюція передбачає організацію, забезпечення та проведення Федерацією профспілок України регіональних та всеукраїнських масових акцій протесту, страйків, інформаційної компанії серед працюючих підприємств, установ та організацій.

«Чиновниками найвищого рівня приховується підготовлений безпрецедентний за своїми масштабами антинародний проєкт Трудового кодексу України. Істотне послаблення права людини на працю, шляхом прийняття неоліберального трудового законодавства із не властивою та надуманою для нього метою росту економіки країни, впровадження «ручних механізмів» визначення і застосування прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, спроба демонтажу колективно-договірних механізмів у сфері соціально-економічних нами категорично відкидаються» - йдеться у тексті резолюції.

Нагадаємо, в Україні може з’явитися новий Трудовий кодекс, який у багатьох положеннях замінить Кодекс законів про працю (КЗпП). Нові норми жорсткіше регулюватимуть стосунки роботодавця і працівника. Зокрема робітників зможуть, без зайвих проблем, звільнити під час відпустки, лікарняних та декрету.

Об’єднання Профспілок Львівщини переконано, що замість Трудового кодексу пропонується «неоліберальний» закон про працю, що зробить українців наймитами!

Leopolis.news