Микола Княжицький став лауреатом премії імені Єжи Ґєдройця

http://leopolis.news/post/12692/mykola-knyajyckyy-stav-laureatom-premi-imeni-ejy-edroycya

11/12/2019

Ще одним лауреатом премії став президент міста Краків Яцек Майхровський. Церемонія нагородження та святкове прийняття відбулися у Варшаві, у вівторок, 10 грудня. Про це повідомляє прес-служба Миколи Княжицького.

“Опинитися у достойному гроні лауреатів Нагороди імені Єжи Гедройця, заснованої “Rzeczpospolitа”- відомим і шанованим і в Україні виданням, - це велика честь і відповідальність для мене. Також це великий виклик до продовження тих проектів, над якими я працюю останні роки. Це і Центр міжкультурного діалогу ім. Станіслава Вінценза на Гуцульщині, фестиваль “Via Carpatia”, міжнародна конференція “Коло Вінценза” та низка інших проектів” - зазначив Княжицький. 

Під час урочистостей у Палаці Республіки Польща нардеп отримав медаль із зображенням покровителя премії, а також пам’ятний диплом.

“Важливим елементом побудови нового простору символічної України було надання імені Єжи Гедройця вулиці Тверській у Києві. Це сталося рівно рік тому, 29 листопада 2018 року. Щоб українці не забули, що “без вільної Польщі немає незалежної України”. А поляки розуміли, що “без вільної України немає незалежної Польщі, - підкреслив у своїй промові лауреат премії.

Цьогоріч серед кандидатів на здобуття премії, крім Миколи Княжицького, було ще чотири представника України – перекладачка, професор Києво-Могилянської академії, Оля Гнатюк, публіцист, почесний президент Українського ПЕН Микола Рябчук, директорка Міжнародного фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі Віра Меньок та історик, політолог, дипломат, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

  • Премія імені Єжи Ґедройця – гуманітарна нагорода, заснована у 2001 році редакцією польської газети “Rzeczpospolitа”. Вона призначається за діяльність у сфері порозуміння з країнами Центрально-Східної Європи та за продовження ідеї Єжи Ґєдройця.

  • Єжи Ґєдройць – польський публіцист, громадський діяч, засновник і головний редактор часопису “Культура”, що видавався у Парижі. Ґєдройць був активним прихильником польсько-української співпраці. 

  • Лауреатами нагороди газети “Rzeczpospolita” імені Єжи Ґедройця в різні роки були, зокрема, Мирослав Маринович, Тімоті Снайдер, Томас Венцлова, Богуміла Бердиховська, Богдан Осадчук, Павел Коваль та інші.

Leopolis.news