logo
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
21/02
2 ...

На території медичних закладів у центрі Львова зводять багатоповерхівку

11-12-2019 15:156439

На території медичних закладів у центрі Львова зводять багатоповерхівку
Фото: Фото: Наші гроші. Львів

Львівська міськрада передала в оренду три земельні ділянки на вулиці Пекарській, на яких будують багатоквартирний житловий будинок. Ця територія належить до «закладів охорони здоров’я», жодна з ділянок не призначена для будівництва житла.

Про це йдеться в статті «Наших грошей. Львів».

Житловий комплекс зводять на трьох ділянках площею понад 0,21 га. Перші дві ділянки забудовникам дісталися ще в 2012 р. Одну з ділянок передали в оренду Світлані Радомській для обслуговування станції технічного обслуговування автомобілів, бо їй тут належав гараж.

Передачу другої ділянки супроводжував скандал. Землю хотіло взяти в оренду ТОВ «Медична клініка «Обласний діагностичний центр», яким на той момент володіла лікарка Марія Малачинська. Цей медзаклад не мав там у власності ніяких об’єктів і своє право орендувати землю виборював у судах. Міський голова Львова наклав вето, коли депутати проголосували «за» передачу землі, однак обранці подолали його заборону, тому ділянку таки передали в оренду для будівництва й обслуговування медклініки. Садовий заявив, що це афера.

Через три роки чиновники міськради дозволили на цих ділянках будувати житло. Одну ділянку передали в оренду під СТО, другу – під медцентр.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво «багатоквартирного житлового будинку з вбудованими громадськими приміщеннями» видали в березні 2015 року. Будинок мав мати не більше ніж 24 метри до гребеня даху.

Тоді не було ще плану зонування цього району, отож всі будівельні рішення приймали лише на основі генплану Львова. Майже весь квартал, обмежений вулицями Пекарською, Мечникова та Некрасова, належить до земель установ охорони здоров’я, а тому дозволяти будівництво тут житлових будинків є грубим порушенням генплану.

Коли було розроблено зонінг цього району, фактично весь квартал віднесли до навчальної зони Г-3 та лікувальної Г-5. На таких територіях узагалі не можна будувати житло, однак ділянки на Пекарській, 65а віднесли до торгово-ділової зони Г-2, де житло допускається на верхніх поверхах.

У розробника планів зонування Львова – ДП «Містопроект» – журналісти дізналися, що така ініціатива надійшла від міськради. Як пояснив керівник Віталій Дубина, спочатку у розробників був намір визначити цю територію як зону Г-5. Однак за результатами громадського обговорення від управління архітектури та містобудування прийшов лист із вимогою змінити призначення зони на Г-2.

Торік до двох ділянок на Пекарській міськрада додала ще одну – на 0,049 га. Орендарями стало троє осіб, окрім згаданої вище Радомської – Роман Дарделло та Ольга Яворська, яким за цією адресою також належить гараж. Землю передали в оренду для «розміщення громадських та офісних об’єктів із житловими одиницями у верхніх поверхах».

Улітку цього року виконком міськради видав ще одні МУО – на реконструкцію наявного приміщення гаража з влаштуванням громадських приміщень, автостоянки та житлових квартир у верхніх поверхах. Таким чином, дозволивши добудувати ще одну секцію висотою 30 метрів.

Ці нові МУО також суперечать генплану. І навіть зонуванню, бо частина ділянки, де дозволили будівництво, заходить на лікувальну зону Г-5.

Експерт з будівництва Георгій Могильний пояснює, що у такому випадку будівництво повинно вестись лише на території зони Г-2. Однак і саму зону Г-2, де висота не регламентується, не можна вважати «житловою». На ній переважно будують офіси та торгові комплекси, однак за допустимим видом забудови можна будувати будівлі змішаного використання.

Щоправда, житло дозволяється лише на верхніх поверхах, частка якого має становити не більше 60% від усієї площі будинку. Разом з тим менеджер з продажу повідомила нам, що комерційні приміщення будуть лише на першому поверсі. І чи буде тут медичний центр – наразі невідомо.

Крім того, з початку цього року видавати містобудівні умови та обмеження в історичній частині міста можна лише на основі затвердженого історико-архітектурного опорного плану, який у Львові досі не затвердили. Тому видавати містобудівні та будувати на цій ділянці не можна.

«Медична клініка «Обласний діагностичний центр» було створене директоркою «Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення» Марією Малачинською. Її чоловік Микола Іщук працював начальником ГУ Державного агентства земельних ресурсів в Київській області та заступником директора ДП «Управління справами Фонду державного майна України».

Тепер «Медична клініка «Обласний діагностичний центр» належить іншим людям: Олегу Пупі, Ользі Дурдело та Ігорю Дарделло. Їх партнерка у будівництві Світлана Радомська мала спільну фірму з Наталією Клепач, ексдружиною Ігоря Клепача, начальника Львівського відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ. А також заснувала садівничий кооператив з Ольгою Костик, ексдружиною заступника начальника головного управління «К» Служби безпеки України Василя Пісного.

Leopolis.news