logo
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
2 ...

Мовний омбудсмен розповіла про штрафи для депутатів і чиновників за виступи російською мовою

12-12-2019 15:18710

Мовний омбудсмен розповіла про штрафи для депутатів і чиновників за виступи російською мовою
Фото: dw.com

Згідно з мовним законом, систему штрафів передбачено за виступ депутатів та високопосадовців не державною мовою.

Про це в коментарі УНН повідомила мовний омбудсмен Тетяна Монахова.

У відповідь на запитання журналіста, чи займатиметься мовний омбудсмен випадками, коли нардепи і високопосадовці публічно розмовляють російською, Монахова зазначила: «Це порушення мовного закону».

«У нас всі чиновники, всі судді, всі вчителі... законодавча, виконавча, судова гілки влади, освіта, медицина і армія – це те, де українська мова має бути базовим налаштуванням. Тому ми будемо розглядати скарги, якщо хтось буде скаржитись... Ми будемо моніторити виконання мовного закону, і самі будемо робити їм зауваження. Після першого зауваження, якщо порушення продовжуються – буде система штрафів. Максимум на сьогодні – це 11 600 гривень», – розповіла мовний омбудсмен.

Скарги можна буде надсилати як в електронному, так і в паперовому вигляді.

«Вони (скарги – ред.) можуть бути в електронній формі, однозначно буде портал омбудсмена, будуть сторінки у соціальних мережах, буде електронна форма, ми все це зробимо. До кінця 6-місячного терміну все має запрацювати. І в паперовому варіанті можна буде надіслати листа, ми відповідаємо на всі запити в терміни, встановлені законом», – додала Монахова.

Leopolis.news