logo
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
2 ...

Маркіян Лопачак: «Не дозволимо розкрадати наше місто»

13-12-2019 16:441509

Маркіян Лопачак: «Не дозволимо розкрадати наше місто»

Очільник фракції ВО «Свобода» у львівській міськраді Маркіян Лопачак підсумував роботу фракції у цьому році.

 Назвіть три найбільш вагомих досягнення фракції у цьому році?

Перше, на що хотів би звернути увагу - за нашої ініціативи правоохоронці врешті розпочали розслідування за фактом незаконного переоформлення майна колишнього автобусного заводу (ЛАЗ, - ред.), що на вулиці Стрийській, 45. З єдиного реєстру прав на нерухоме майно нам стало відомо, що територію ЛАЗу можуть вивести з-під арешту і продати черговим шахраям. Йдеться про понад 57 тис. кв. м. виробничих приміщень із комунальною землею, що у будь-який момент могли банально вкрасти.

З цим, на мою думку, тісно пов’язане також цьогорічна історія з комунальним “АТП-1”, яке таємно сплатило двадцятимільйонний борг за отримані до Євро - 2012 автобуси ЛАЗу фірмі, наближеній до російського олігарха Ігоря Чуркіна. Наприкінці квітня цього року я звернувся до прокуратури Львівщини з проханням розпочати кримінальне провадження щодо цих фактів. На початку осені мене викликали на допит у цій справі, активно триває слідство Тож, сподіваюся, що люди, які спричинили втрати з міської казни та поставили під загрозу дороговартісне комунальне майно, понесуть за це законне покарання.

 

Ще одна важлива ініціатива щодо перевірки будови екологічно сумнівного заводу гарячого цинкування неподалік міста Винники. Численними пікетами місцеві мешканці висловлювалися проти такого сусідства, бо підприємство такого типу може негативно впливати на здоров’я людей та екологію довкілля. Після спілкування із громадою наша фракція звернулася до усіх можливих екологічних інстанцій з вимогою призупинити будівництво об’єкту, допоки представники ТзОВ “Екран” не нададуть ​ належно засвідчених дозвільних документів, що підтверджують право на діяльність такого заводу. Наразі будівництво заморожене. 

Також ми зініціювали позачерговий аудит фінансово-господарської діяльності ЛКП "Збиранка". Нагадаю, 1 квітня цього року співробітники управління СБУ затримали його директора Віталія Пугача на кількамільйонному хабарі. Посадовець організував незаконну схему с фіктивного постачання вапна, яке мало використовуватися для роботи станції очистки Грибовицького сміттєзвалища та вимагав у підприємця 4.7 млн. грн. за фальсифікацію бухгалтерської документації. А це могло призвести до масштабного розкрадання бюджетних коштів, виділених на рекультивацію полігону.

Ви були активним учасником Революції Гідності та навіть служили у зоні АТО. Чи сприяє ваша депутатська діяльність допомозі нашим воякам?

Кожного року близько 300-400 військовиї зі Львова вирушають на службу за контрактом. Разом з колегою-депутатом від іншої фракції ми зініціювали ухвалу про запровадження міської програми про одноразові виплати таким захисникам. Тепер львів'яни, які уклали контракт із ЗСУ не менш ніж на 3 роки отримують з міського бюджету по 25 тисяч гривень. Наразі такі виплати передбачені до кінця цього року, потім ухвалу мають переглянути повторно. 

А чи є щось, чого із різних причин не вдалося реалізувати?

Розпочну з передісторії. Цього року під стінами Ратуші було безліч пікетів: майже кожного пленарного засідання обурені львів'яни приходили під мерію в надії поговорити із нашим міським головою. Питання стосувалися зокрема виділення квартир учасникам бойових дій, будівництва сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій, проблеми транспортних перевезень тощо. Людей не пускали до міського голови та його заступників, вибірково блокували вхід до Ратуші силами муніципальної варти. Я зареєстрував ухвалу про вільний доступ усіх охочих мешканців Львова до приміщень Ратуші, аби припинити ці ганебні явища. Втім це рішення, на жаль, не підтримала промерська більшість. Будемо далі переламувати ситуацію, адже так довго бути не може.

Розкажіть ще про роботу фракції в цілому. Над чим працювали ваші колеги?

Наші депутати є фахівцями у різних напрямках. До прикладу Андріян Гутник (виборчий округ № 42) активно займається підтримкою розвитку спорту на Львівщині. Будучи головою Львівської обласної Федерації плавання за його ініціативи організували та провели обласні і всеукраїнські змагання з плавання, а ще Відкритий Кубок з плавання “LVIV OPEN CUP”, який вперше в Україні об‘єднав понад 300 найкращих українських спортсменів та плавців з інвалідністю.

А як щодо роботи на округах?

Вона кипить. Безперечно мої колеги докладають чимало зусиль аби зробити свій округ взірцевим. І мова йде не лише про встановлення лавок, ремонт хідників, тротуарів, доріг чи ліфтів, що звісно ж ми беззаперечно робимо.

Мова йде іще і про просвітницьку роботу. До прикладу, за ініціативи нашого Дмитра Чуниса (виборчий округ № 37) у школах №72 та Первоцвіт, що на Сихові, організовано шахові гуртки та проведено турніри. Тепер у вільний час дітки займаються розвитком своїх розумових здібностей, чим звісно ж тішить їхніх батьків.

Ще один мій колега - Володимир Гринишин (виборчий округ​ № 32​ ) теж активно опікується добробутом дітей, сприяє аби вільний від навчання час вони проводили у таборах. Доволі часто влаштовує і дитячі свята, на яких збирається малеча з цілого району. Також за клопотання Володимира Гринишина цього року на окрузі з'явилися два сучасних дитячих майданчика.

На цьому ми не плануємо зупинятися. Сподіваємось що наступного року нашій фракції вдасться реалізувати ще більше цікавих ініціатив, які б сприяли розвитку міста. Ми готові працювати у режимі нон-стоп, аби на Львів рівнялися інші міста.

Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації