logo
20/04
19/04
18/04
2 ...

У Львові хочуть облаштувати вхід у Полтву біля Оперного театру

13-12-2019 17:281923

У Львові хочуть облаштувати вхід у Полтву біля Оперного театру

На сайті Львівської міської ради з’явилась електронна петиція «Облаштувати вхід у Полтву біля Оперного театру для екскурсій».

 

 

Автором звернення є Андрій Риштун, дата початку збору підписів 13 грудня 2019 р.

У петиції написано, що Львів має чимало легенд і загадкових місць. Одним із таких місць, потенціал якого досі не розкритий, є колектор легендарної підземної річки Полтва. «Нещодавно розпочалась реконструкція фонтану біля Оперного театру. І це, насправді, чудова нагода облаштувати безпечний спуск для огляду підземної річки Полтва. Під одним з люків поблизу фонтану є сходи, які ведуть до узбережжя Полтви, ширина сходів достатня, щоб могли розминутись дві людини», – вважає львів’янин.

«Якщо на цьому місці зробити не люк для технічного обслуговування, а повноцінний туристичний портал річки Полтва, цей проект може стати одним з потужних туристичних магнітів Львова. Насправді це нескладно з точки зору втілення і не потребує великих коштів. Витрати передбачаються на створення огорожі (як варіант, це можуть бути прозорі скляні огорожі), які гарантуватимуть безпеку відвідувачів, на облаштування вхідного блоку до порталу. Також важливо обладнати доступну для відвідувачів ділянку освітленням та датчиками безпеки. Датчики будуть сигналізувати про необхідність залишити портал у разі підняття рівня води у річці, а також у випадку, якщо будуть виявлені небезпечні скупчення газів», – зазначив Андрій Риштун.

Він наголосив, що туристичний потенціал такого проекту важко переоцінити. Портал до Полтви буде цікавим не тільки туристам, але і мешканцям Львова, бо кілька поколінь львів’ян мали змогу бачити, як виглядає Полтва лише на картинках та фотографіях. Приклад подібного об’єкту у Празі свідчить про надзвичайний інтерес до підземної річки, через що запис на огляд ведеться за кілька тижнів наперед. Автор переконаний, що кожна гривня, витрачена на цей туристичний об’єкт, повернеться сторицею і принесе відвідувачам незабутні враження.

Андрій Риштун окремо зауважив і екологічну складову проекту. Так сталося, що Львів є чи не єдиним обласним центром України, який не має міської наземної ріки. З огляду на підземний статус Полтви і відсутність доступу відвідувачів, об’єктивно,річка має більшу увагу до проблеми її забруднення. Створення відкритого порталу до узбережжя Полтви дозволить суттєво підвищити інтерес до проблем ріки та її санітарно-екологічного стану. Та ця ініціатива неможлива без підтримки небайдужих львів’ян. Презентація цього концепту на сторінці у Facebook.

Leopolis.news