logo
18/04
17/04
2 ...

На Самбірщині відкрили українсько-польський культурно-відпочинковий та діловий центр

15-12-2019 16:221787

На Самбірщині відкрили українсько-польський культурно-відпочинковий та діловий центр
Фото: Leopolis.news

На Самбірщині в с. Лановичі, яке віддавна вважається польським селом, відкрили спільний культурно-відпочинковий та діловий центр. В головному приміщенні є медичний пункт, кабінети старости, товариства польської культури. Поруч – три дерев’яні альтанки, мангал, криниця, дитячі гірки, гойдалки та тренажери.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Тривалий час у селі пустувала напівзруйнована будівля колишнього фельдшерсько-акушерського пункту. Голова товариства польської культури Ланович, депутат районної ради Валерій Трач показав її представнику консульства, який черговий раз відвідав село. Тоді й поважний гість запевнив, що уряд РП допоможе грішми, але це не має бути лише медичний пункт, а й гарні приміщення для ділового і відпочинкового центру.

За словами Валерія Трача, на усі ремонтні роботи приміщення, огорожу, сучасний благоустрій території, альтанки, дитячі гойдалки та інше поляки витратили понад 800 тисяч гривень. Свій внесок – 3 тисячі злотих зробило тутешнє польське товариство, за які викопало криницю та прикрасило її оригінальним металевим дашком з кованими елементами.

 У церемонії відкриття центру взяли участь Генеральний консул Польщі у Львові Еліза Дзвонковська, представник Міністерства закордонних справ  Польщі Барбара Міхаловська, перший заступник голови РДА Петро Герман.

Нагадаємо, що в Лановичах в приміщенні плебанії костьолу десять років діє дитячий садочок. Тут дітей, як і батьки, змалку вчать української та польської мов, прищеплюють повагу до національної культури та звичаїв. Традиційно проводяться мистецькі фестивалі «Разом, як одна родина». У цьому заслуга польського згромадження села. Його голова Валерій Трач зазначив: «Коли ми їдемо до Польщі, то нас там вважають українцями, а на рідній Самбірщині лановичан мають за поляків. Але від того нікому не є зле». 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news