logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Володимир Доманський: Завдяки сильній команді та згуртованій громаді можна багато чого зробити

23-12-2019 12:277071

Володимир Доманський: Завдяки сильній команді та згуртованій громаді можна багато чого зробити

Селищний голова Брюховичів Володимир Доманський розповів про підсумки роботи Брюховицької селищної ради за рік, що минає, та поділився планами, які мають намір реалізувати в селищі наступного року.

 

Що, на Вашу думку, найважливіше варто виокремити у Вашій діяльності та роботі ради за 2019-й рік?

 

Номер один – безумовно, будівництво нової брюховицької школи. Ми вийшли вже на 60% готовності об’єкта. До кінця грудня цього року вже буде завершено роботи з проведення водопостачання та каналізаційних мереж. Зараз проводять роботи зі встановлення системи вентиляції. Внутрішнє штукатурення стін виконано на 90%.

Номер два – продовження робіт на центральному водогоні, забезпечення мешканців питною водою та проведення каналізаційних мереж. Цього року збудовано водопровід на 14-ти вулицях селища та прокладено каналізаційну мережу на 9-ти.

Номер три – це капітальні ремонти доріг. Це напрям, який був найбільш критичним у нашому селищі. Ми свідомо відмовилися від ямкових ремонтів і за чотири роки близько 70% магістральних доріг відремонтовано: зроблено хідники, встановлено дорожні знаки, нанесено розмітку.

Цього року проведено капітальний ремонт доріг на близько 15-ти вулицях. Проте ще залишаються вулиці, де проїхати вкрай складно. Частина Львівської, Бурштинова, Під Осовою та Проліскова – будівництво та капітальний ремонт цих вулиць закладено в бюджет 2020 року. Болючим питанням був ремонт центральної вулиці Володимира Івасюка. Безумовно, виникають незручності під час робіт, але громада з розумінням ставиться до них і вдячна за ці роботи.

Інші об’єкти є теж важливі, проте не такі масштабні. Це є ремонти в дитячому садочку в Брюховичах, реконструкція даху будівлі спортивної школи, утеплення фасаду музичної школи, хідники (на вулицях Курортній і Незалежності України), ремонт підпірної стінки на вул. Незалежності України.

Це озеленення багатьох локацій, зокрема біля пам’ятників Тарасу Шевченку та Богдану Хмельницькому, громадські простори біля Народного дому та бібліотеки, парковка біля кладовища. Це реалізація всіх восьми мікропроєктів, які перемогли в конкурсі місцевих ініціатив від Львівської обласної ради на 2019-й рік. Найуспішнішим мікропроєктом я назвав би спорудження криївки УПА на Круковій Горі, адже нині надзвичайно важливо підтримувати всі національні рухи в Україні.

Чим найбільше пишаєтеся за цей рік?

Ми пишаємося роботою команди, яка зуміла активно попрацювати та показати дуже серйозний результат на всіх напрямах: будівництво школи, доріг, каналізації, водогону тощо.

Паралельно проводили дуже багато цікавих заходів, зокрема змагання Кубок Брюховичів із дзюдо, чемпіонат Львова з хортингу, Кубок Брюховичів з футболу, шаховий турнір.

Хочу виокремити культурні й освітні події: фестиваль пісні Володимира Івасюка, святкування 575-річчя Брюховичів. Треба відзначити успішну роботу працівників Народного дому, який у жовтні святкував першу річницю відновлення своєї діяльності, а також музичної школи №7, що завжди є в авангарді культурних подій у нашому селищі, та бібліотеки для дітей і дорослих у Брюховичах.

Пишаюся нашим футбольним клубом «Легінь»! Ми цього року у своїй лізі (граємо у Другій лізі Львівської області з футболу) здобули бронзові медалі. Це вперше за всю історію нашого селища і вперше за всю історію ФК «Легінь».

Пишаюся всією роботою в комплексі. Вважаю, що подякувати треба всім, хто організовував, працював, показував результат, зокрема апарату селищної ради. Ідея, пропозиція, вказівка – це одне, але виконання роботи покладено на працівників, кожен з яких є відповідальним за свій напрям.

Чи є якісь проєкти, які прагнете реалізувати найбільше?

Номер один – це відкриття брюховицької школи. Це надзвичайно амбітна і дуже важлива справа, яку хочемо реалізувати наступного року. Ми залучаємо всі фінансові можливості – з місцевого, державного, міського бюджету Львова, а також зі скарбниці області – завдяки депутатові Львівської обласної ради від Брюховичів, заступнику голови Львівської облдержадміністрації Іванові Собку. Слід відзначити активну позицію депутата Львівської міської ради, директора ДНЗ №143 м. Львова «Лісовий дзвіночок» Богдани Зубрицької.

Селищний бюджет виділяє найбільшу суму за весь час – 10 млн грн – на 2020-й рік. Тому ми надіємося, що з державним фінансуванням, спільно з міським і селищним бюджетами ми зуміємо виділити рекордну загальну суму наступного року. А нам потрібно для того, щоб відкрити школу, понад 60 млн грн. Ми це ставимо на перше місце наступного року.

Надзвичайно важливим є відкриття ще одного корпусу дитячого садочка, тому що групи переповнені. Ми змушені знайти вирішення ще однієї проблеми в Брюховичах, яку дуже довго не розв’язували.

Пріоритетним є завершення процесу організації руху та якості громадського транспорту. Спільно з громадою ми вже зуміли «завести» великогабаритний транспорт у Брюховичі, два автобуси вже їздять. Тепер плануємо залучити ще два, щоб маршрут повністю було реорганізовано, малі автобуси зійшли з брюховицького напрямку та був транспорт тільки АТП №1 м. Львова. Це важливо, щоб забезпечити якісне добирання людей.

Звичайно, ставимо за завдання втілення всіх інфраструктурних об’єктів, завершення капітальних ремонтів центральних доріг, зокрема вулиць Львівської, Під Осовою, Січових Стрільців тощо.

Що порадите головам, які тільки обіймають посаду? З чого їм варто починати?

Думаю, що потрібно починати зі створення сильної, професійної і працьовитої команди. Якщо працює сильна команда і біля неї консолідується громада – то спільними зусиллями можна багато чого зробити.

Це координація всіх верств населення в населеному пункті: співпраця зі школою, дитячим садочком, зі всіма культурними осередками селища спортивними гуртками тощо. Це дуже-дуже важливо. І безумовно – велике бажання працювати і служити громаді.

Якою має бути роль громади для успішної співпраці з місцевою владою?

 

Громада має не тільки критикувати чи вказувати на недоліки. Критика повинна бути, якщо вона є, конструктивною. Має бути контроль за діями влади з боку громади. Тоді влада, звичайно, намагатиметься більше працювати для громади. І має бути максимальна публічність влади.

Але громада повинна бути активною. Повинна пропонувати своє бачення розвитку селища: як залучити інвестора, як реалізувати поетапно соціально значимий проєкт, прорахувати результати і наслідки – це теж робота, до якої повинні приєднуватися всі небайдужі.

Ви багато уваги приділяєте культурі, відвідуєте всі заходи. Чому це важливо?

Це надзвичайно важливо. Дотримуюся думки, що духовне є первинним над матеріальним. Не буде духовного – не буде матеріального. Розвиток селища в культурному і спортивному напрямах є надзвичайно важливим. Діти повинні відвідувати гуртки, їх треба спонукати займатися спортом, навчати культури, історії, розвивати їх усебічно. Наші діти – це майбутнє нації і їх завжди потрібно підтримувати.

Фото: Брюховицька селищна рада

Маркіян ВОЙТОВИЧ, для Leopolis.news