logo
18/04
17/04
16/04
15/04
13/04
2 ...

У Франковому виші обговорили міжнародні та європейські стандарти місцевого самоврядування

23-12-2019 15:34934

У Франковому виші обговорили міжнародні та європейські стандарти місцевого самоврядування

На факультеті міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Міжнародні та європейські стандарти місцевого самоврядування: проблеми імплементації в Україні».

До участі у конференції запросили наукових та науково-педагогічних працівників, представників органів державної та місцевої влади та інших фахівців, які цікавляться правовим регулюванням питань місцевого самоврядування та децентралізації публічної влади, інформує прес-центр ЛНУім. І. Франка.

Організували захід факультет міжнародних відносин та юридичний факультет ЛНУ ім. Івана Франка спільно із Львівським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Західним центром Української асоціації міжнародного права.

Розпочав конференцію заступник декана з наукової і навчально-виховної роботи факультету міжнародних відносин, професор Михайло Микієвич. «Ми дуже раді вітати усіх на факультеті міжнародних відносин, який завжди був і, переконаний, буде на вістрі державотворчих процесів. Сьогоднішня конференція є надзвичайно актуальною, адже децентралізація – одна із найактуальніших тем у сучасному публічному дискурсі», – окреслив значущість заходу Михайло Миткієвич.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Надзвичайний і Поважний Посол України, декан факультету міжнародних відносин, професор Маркіян Мальський. «Використання локального й регіонального ресурсу є одним із головних мотивів подальшого розвитку європейських державах. Це дає блискучі результати і ми бачимо низку країн, де місцеве самоврядування досягнуло успіху. Мені здається, що українське суспільство готове до впровадження принципів локального і регіонального врядування, але ми маємо розуміти, що висококласних фахівців у цій сфері не так вже й багато», – підкреслив Маркіян Мальський та подякував усім, хто прийняв запрошення взяти участь у конференції.

Привітав усіх присутніх із прийдешнім Днем працівників дипломатичної служби України, який відзначають 22 грудня, перший заступник директора Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, професор Олександр Сушинський.

«Це вже третя конференція, яку ми організовуємо спільно із нашими колегами з Львівського університету. Маємо плани продовжувати цю співпрацю в такому, або й більш масштабному форматі, адже наша головна мета – плідно працювати, як в інтересах наших колективів, так і для розвитку науки та самої України», – зауважив Олександр Сушинський.

Начальник управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської обласної державної адміністрації Ярослав Музичко висловив особливу приємність від перебування у рідній alma mater і зазначив, що «проблеми децентралізації наразі стоять надзвичайно гостро,  тому тема конференції є дійсно актуальною».

Взяти участь в заході зголосилися понад 60 науковців та експертів. Окрім розгляду іноземних стандартів місцевого самоврядування та їхньої імплементації в нашій державі, програма заходу також передбачала виступи на супутні теми. Так, конференція зібрала тези щодо правових засад реалізації міжрегіонального співробітництва України та Польщі, субституційної відповідальності, муніципальних прав та їх статутного регулювання тощо. Увага доповідачів також зосередилась на проблемах та викликах децентралізації в Україні, формах співробітництва територіальних громад та конституційно-правових заувагах в контексті реформ.

Leopolis.news