logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

Доплата сертифікованим вчителям є обов’язковою – МОН

02-01-2020 20:15582

Доплата сертифікованим вчителям є обов’язковою – МОН
Фото: ілюстративне

Відмова органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування встановлювати доплату вчителям, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, є неправомірною.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки.

Як зазначають у Міносвіти, згідно із Законом України «Про освіту», вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, мають отримувати доплату в розмірі 20% посадового окладу протягом терміну дії сертифікату, тобто 3-х років. «Дане положення закону є нормою прямої дії та підставою для встановлення даних виплат», – наголошують у МОН.

Однак, згідно зі зверненнями вчителів до МОН, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування посилаються на зупинення дії постанови Кабінету Міністрів від 10 липня 2019 року №822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», але це не є підставою для відмови у встановленні доплат вчителям.

«Нам надзвичайно прикро, що виникла така неприпустима ситуація. Всі вчителі, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, мають отримувати доплату в 20%. Те, що ця доплата не встановлюється і не виплачується, може бути розцінено як порушення Закону «Про освіту» і безпідставна невиплата зарплатні», – зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Для встановлення доплати за успішне проходження сертифікації вчитель має звернутись із відповідною заявою до керівника закладу освіти. До заяви необхідно додати роздрукований сертифікат або в тексті заяви зазначити його реквізити у Єдиній державній базі з питань освіти.

Нагадаємо, пілотну сертифікацію вчителів початкової школи, яка відбулась протягом 2019 року, успішно пройшли 705 педагогів. Успішне проходження сертифікації дозволяє отримувати надбавку у 20% до зарплатні й може зараховуватись як проходження чергової (позачергової) атестації.

Leopolis.news