Сьогодні – Святвечір за юліанським календарем. Історія свята, звичаї та традиції

http://leopolis.news/post/13928/sogodni--svyatvechir-za-yulianskym-kalendarem-istoriya-svyata-zvycha-ta-tradyci

06/01/2021

Як й католики, православні цей вечір проводять спершу в колі родини, потім – у храмі. Святвечір 2020: історія свята Відзначення Свят вечора саме напередодні Різдва Христового – коли на світ з’явився Ісус Христос – було обумовлене прагненням християн витіснити широко поширений в Римській імперії поклоніння 25 грудня (або 6 січня) культу Сонця, пише УНІАН.

Святвечір 2020: історія свята

Відзначення Свят вечора саме напередодні Різдва Христового – коли на світ з’явився Ісус Христос – було обумовлене прагненням християн витіснити широко поширений в Римській імперії поклоніння 25 грудня (або 6 січня) культу Сонця.

Перші згадки про відокремлене святкування народження Христа з’явилися у середині IV століття. Втім, перевірених джерел, які пояснили б таку позицію, немає.

За біблійними переказами, Ісус народився у сім’ї Марії та Йосипа у Віфлеємі. Родина втікала від Ірода, котрий, дізнавшись про прихід Месії, велів убити всіх новонароджених в царстві Юдеї. Після того, як син Божий з’явився на світ, на небі запалала зірка, а батьків відвідав Янгол.

Святвечір: традиції та прикмети

Слов’яни святкують Святвечір традиційно – з родиною та молитвами в храмі, та на Різдво теж. Господарі готують 12 пісних страв напередодні того, коли прийде Святвечір.

Крім того, християни не вживають 6 січня алкоголь, заміняючи його узваром або компотом. А на столі лишають одну тарілку – для духів померлих родичів.

За традицією, служба Божа в храмі правиться рівно опівночі. Вночі парафіяни мають час осмислити вчинені гріхи, вибачитися за них перед Богом.

Багато українців вирушають до храму цілими сім’ями. Вважається, що благодать Божа тоді точно зійде на всіх близьких.

Перед Святвечором українці заносили оберемок сіна і стелили його під столом. Там суха трава мала лежати аж до Водохреща. Добрим знаком було, якщо в ньому переночував кіт або пес.

На заході України до хати вносили плуга або ярмо чи столярське причандалля, в інших регіонах випікали тістечка у формі реманенту або збруї.

Щойно на небі сходила зірка – всією сім’єю сідали за стіл. Першим місце займав господар. Під час Святої вечері родичі намагалися не покидати стіл і розмовляти тихцем.

В областях України по-різному згадують померлих: хтось це робить на початку вечері, хтось – наприкінці.

Перед тим, як почати їсти, голова сім’ї підкидав ложку куті до стелі: скільки прилипне зернин – стільки в новому році з’явиться ягнят. Тільки після цього починали вечеряти.

Leopolis.news