logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
2 ...

Сьогодні Україна дебатуватиме в Радбезі щодо дотримання Статуту ООН

09-01-2020 13:00623

Сьогодні Україна дебатуватиме в Радбезі щодо дотримання Статуту ООН
Фото: racurs.ua

У четвер, 9 січня, Україна братиме участь у відкритих дебатах Ради Безпеки ООН про дотримання Статуту ООН як основи підтримання міжнародного миру та безпеки.

Про це повідомив  речник постійного представництва при ООН Олег Ніколенко на своїй сторінці у Facebook.

Мирне розв’язання конфліктів, незастосування сили, невтручання у внутрішні справи, повага до суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності держав – не просто набір термінів з підручника міжнародного права.

На цих основоположних принципах й була заснована ООН. Не для того, щоб створити рай на землі, а для того, щоб вберегти її від пекла як за часів Другої світової війни.

Через 75 років світ став відносно безпечнішим. Проте, з кожним роком глобальних викликів не меншає.

Агресія проти України та Грузії, конфлікти в Сирії, Лівії та Ємені доводять, що нікуди не поділися ті, хто готовий порушувати світовий порядок, заснований на міжнародних принципах.

Метою ж дебатів, які проводить В’єтнам як голова Радбезу в січні, якраз і є дати відповідь на питання: чого не вистачає для того, щоб Статут ООН став Біблією міжнародних відносин? Які крапки потрібно з’єднати, щоб держави-порушники відчували відповідальність за свої дії? Як перейти від стадії «глибокого занепокоєння» до більш ефективних дій?

Відвертий діалог про це давно назрів і заступнику Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Sergíy Kyslytsya, який очолюватиме українську делегацію на дебатах, разом з іншими колегами-делегатами тут буде, про що сказати. Нагадаю, що Україна була безпосередньо причетна до розробки Статуту ООН - наш тодішній постпред очолював робочу групу з розробки його преамбульної частини, а також розділу І - про цілі та принципи ООН.

Без сумнівів, значна увага Ради Безпеки сфокусується й на нинішній ситуації на Близькому Сході. Критично важливо, щоб зараз там керувалися здоровим глуздом.

Початок – о 17:00 за київським часом.

Leopolis.news