logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

Іран офіційно визнав, що збив літак МАУ: усі подробиці

11-01-2020 10:071490

Іран офіційно визнав, що збив літак МАУ: усі подробиці

Іран сьогодні вранці офіційно визнав, що збив український пасажирський літак авіакомпанії «Міжнародних авіаліній України».

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на The New York Times. 

У суботу вранці про це оголосили іранські військові. За їх словами, це трапилось помилково через те, що літак здійснив різкий поворот у бік засекреченої військової бази. 

Як йдеться в заяві, літак «прийняв положення і висоту ворожої цілі», коли наблизився до бази іранського Корпусу вартових Ісламської революції (елітний військовий підрозділ – ред.). Саме в цих умовах «через людську помилку» літак «потрапив під обстріл»

«Сумний день. Попередні висновки внутрішніх розслідувань збройних сил: людська помилка у часи кризи, спричиненої авантюризмом США, призвела до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народові, сім’ям загиблих та іншим постраждалим країнам», – написав міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф у Twitter.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягає на «цілковитому визнанні вини» Ірану у збитті українського літака МАУ та виплат компенсацій.

«Ранок сьогодні не був добрим, але приніс правду. Ще до закінчення роботи міжнародної комісії Іран визнав свою провину в збитті українського літака.

Але наполягаємо на цілковитому визнанні вини. Ми очікуємо від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах», – написав Зеленський у Facebook.

Президент висловив сподівання, що розслідування надалі відбуватиметься без штучних затримок і перепон. Також він підкреслив, що 45 українських фахівців мають отримати повний доступ і взаємодію для встановлення справедливості.

У свою чергу президент Ірану Хасан Рухані назвав катастрофу літака МАУ «великою трагедією», повідомляє «Європейська правда».

«Внутрішнє розслідування Збройних сил дійшло висновку, що, на жаль, ракети, випущені через людську помилку, призвели до жахливої катастрофи українського літака і загибелі 176 невинних людей. Слідство продовжується, щоб розібратися з цією великою трагедією і помилкою, яку неможливо простити», – написав Рухані у Twitter.

«Ісламська Республіка Іран глибоко шкодує про цю трагічну помилку. Мої думки і молитви з усіма сім'ями, які перебувають у траурі. Я висловлюю щирі співчуття», додав іранський президент.

Попри те, що у Перші дні після трагедії Іран не визнавав свою провину і намагався її приховати, Рухані наполягає, що зараз має бути проведене розслідування із покаранням конкретних винуватців.

«Подібний інцидент – це не те, що можна легко пропустити. Потрібне подальше розслідування», - заявив він.

За словами Рухані, тепер потрібно «ідентифікувати причини та витоки цієї трагедії та піддати (кримінальному) переслідуванню тих людей, хто здійснив цю непростиму помилку».

Окремим завданням він визначив запровадження таких змін у роботі ППО Ірану, які б гарантували не повторення подібної трагедії у майбутньому.

Leopolis.news