logo
28/03
2 ...

Корпус вартових ісламської революції взяв відповідальність за збиття літака МАУ під Тегераном

11-01-2020 14:301128

Корпус вартових ісламської революції взяв відповідальність за збиття літака МАУ під Тегераном
Фото: TASNIM

Корпус вартових ісламської революції (КВІР), військова гілка виконавчої влади Ірану, взяв на себе відповідальність за аварію українського літака МАУ під Тегераном.

Про це йдеться в заяві командувача аерокосмічними силами КВІР Аміра-Алі Хаджизаде, повідомляє іранське агентство «Таснім» та «Європейська правда» з посиланням на IRNA

«Я особисто приймаю на себе повну відповідальність за ненавмисне збиття українського літака», – заявиви Хаджизаде.

За словами генерала, оборонна система Ірану помилково визначила український літак як крилату ракету через напрямок, у якому він летів.

«Коли я зрозумів, що трапилося, мені хотілося померти, щоб не бути свідком такої події», – додав він.

Генерал розповів, що більше тижня всі системи ППО в країні знаходилися в стані повної бойової готовності через загострення відносин з США.

«В ніч інциденту рівень готовності піднявся до рівня стану війни», сказав Хаджизаде.

«Коли літак вилетів з аеропорту, система бачить, що згідно з інформацією, наданою оператору, ситуація є бойовою, і була запущена крилата ракета», сказав генерал.

«Оператор в цих обставинах мав зателефонувати і підтвердити запуск, але його система зв'язку, очевидно, не працювала. Або спрацювала система перешкод, або мережа була перевантажена, в будь-якому випадку в цих умовах у нього була можливість прийняти рішення протягом 5 секунд, і він не зміг цього зробити. На жаль, він прийняв невірне рішення, ракета була випущена і літак був збитий», додав він.

Хаджизаде заявив, що отримав інформацію про збитий літак в середу вранці. Він запевняє, що Іран не збирався приховувати обставини катастрофи, а не розкривав інформацію до сьогодні тільки для того, щоб зібрати всі необхідні дані.

Нагадаємо, у суботу вранці, 11 січня, Іран офіційно визнав, що помилково збив ракетою літак МАУ.

Президент Ірану Хасан Рухані виступив із заявою про те, що країна «глибоко шкодує про цю трагічну помилку». Він також заявив, що дії військових, які призвели до загибелі українського лайнера, будуть розслідуватися.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій та офіційних вибачень по дипломатичних каналах.

Leopolis.news