logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Лідери місцевого самоврядування закликали ВРУ не ухвалювати президентські зміни до Конституції

14-01-2020 15:341008

Лідери місцевого самоврядування закликали ВРУ не ухвалювати президентські зміни до Конституції
Фото: espreso.tv

Понад півсотні лідерів місцевого самоврядування та експертів удруге зробили заяву, в якій описали загрози, що їх містить проєкт президентських змін до Конституції щодо децентралізації, і закликали народних депутатів не голосувати за них.

Про це повідомили в Асоціації міст України.

Лист, зокрема, підписали міські голови Києва, Львова, Херсона, Кропивницького, Ужгорода, Чернігова, Миколаєва, Хмельницького, Чернівців, Вінниці, Тернополя, Житомира, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, багато інших голів та експертів.

У попередній заяві, зробленій у грудні торік, лідери місцевого самоврядування та експерти наголошували на потребі публічного обговорення змін до Конституції, до якого закликало і Представництво Європейського Союзу в Україні, а також посольства Канади та Німеччини, і який проігнорувала нинішня влада.   

«Ми глибоко стурбовані тим, що оновлений текст змін до Конституції України невідомого авторства, як і початковий проєкт, який був внесений від імені Президента 13 грудня 2019 року, попри часткове виправлення недоліків, на яких ми наголошували в нашій попередній спільній заяві, зазнав лише технічно-формальних коректив, щоб уникнути можливого негативного висновку Конституційним Судом України, і продовжує містити ряд загрозливих формулювань, які створюють можливості для демонтажу автономії місцевого самоврядування», – йдеться в заяві.

Загрозами вважають, зокрема, наділення префекта можливістю тиску на органи місцевого самоврядування (ОМС), зменшення фінансових гарантій ОМС, зменшення повноважень голів громад тощо.

«Якщо Президент України Володимир Зеленський не відкличе для спільного доопрацювання проект змін до Конституції України, закликаємо народних депутатів України всіх депутатських фракцій та груп голосувати проти запропонованого законопроекту. Місцеве самоврядування – це колиска демократії у всіх демократичних суспільствах! Ми не маємо права піти по шляху його руйнування!» – йдеться у заяві.

Ця заява є відкритою і до неї можуть приєднатися всі діячі місцевого самоврядування, депутати, експерти, представники громадськості та науковці, які її розділяють. Повний текст заяви можна знайти за посиланням.

Нагадаємо, 13 січня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав законопроєкт про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Leopolis.news