logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Де у Львові та околицях можна купатися на Водохреще

18-01-2020 18:187855

Де у Львові та околицях можна купатися на Водохреще
Фото: Микола Тис

Щороку на Львівщині дедалі популярнішою стає популярнішою традиція купатися у відкритих водоймах на Водохреща. Для цього багато озер місті спеціально облаштовують, встановлюють там намети, роздають гарячі напої, варять куліш, смажать шашлики.

2020 рік не буде винятком, попри те, що синоптики прогнозують плюсову температуру.

Leopolis.news найпопулярніші місця купання людей у Львові та біля міста, а також правила зимового купання.

Погулянка

Турклуб «Манівці» запрошує на зимове купання 19 січня  з 12:00 до 17:00 на Погулянку, озеро за Центром творчості дітей та юнацтва Галичини (вул. Вахнянина, 29, парк «Погулянка»).

На березі горітиме ватра, біля якої можна буде обсохнути, відігрітися та переодягнутися після купання. З огляду на безпеку, допускатимуться лише тверезі учасники!

Горіховий гай

Мабуть, найпопулярнішим озером для йорданського купання у Львові є озеро в Горіховому гаю ( вул. В.Великого, 14а) Торік на Йордана охочі пірнути мусили відстояти чергу до озера. У парку облаштовують зони обігріву, місця з гарячими напоями, спуск до ополонки, музику.

Левандівське озеро

У мікрорайоні Левандівка (вул. Повітряна) є озеро, де взимку ( не тільки) моржують місцеві мешканці. На цьому озері не організовують йорданських святкувань, немає додаткових засобів безпеки та зручностей, але упродовж багатьох років там на Водохреща все ж купаються люди.

Брюховичі

Парафія Церкви Пресвятої Трійці (УГКЦ) запрошує на Йорданське Водосвяття та традиційні Йорданські купелі на озері (п.Стадника В.В.) на вул. Під Осовою у Брюховичах. Освячення води відбудеться на Йордан, у неділю, 19 січня о 13:00. Усім, хто купатиметься – зігріваюче частування від ГО «Наші Брюховичі» – гарячий глінтвейн (тільки для повнолітніх).

Винники

Біля церкви на ву. Шевченка у Винниках є ставок, у якому щороку 19 січня купаються місцеві мешканці та гості. Спочатку там відбувається водосвяття, а потім – люди пірнають у холодну воду. З собою радять мати рушник і гумові капці.

Лисиничі

Щороку Водохреща відзначають і у лісі в Лисиничах, де облаштовують спеціальний басейн із джерельною водою. Для відвідувачів створили місце, де можна переодягнутися. Доїхати до Лисиничів можна автобусами №29, 23, 217А зі Львова. Там організовують невелике святкування: смажать шашлик, готують страви на вогні та гарячі напої. За словами місцевих мешканців, у 2019 році в Лисиничах на йорданських святкуваннях було близько 3 тисяч людей.

Раковець

Недалеко  від Львова є с. Раковець, в якому з-під гори, на якій розташована церква, витікає джерело. Вважається, що ця вода є цілющою, тож люди їдуть туди упродовж всього року. Водночас на Водохреща у Раковці збираються сотні людей відразу.

Яворівський національний парк

19 січня о 13:00 розпочнеться Йорданське святкування 2020 на озері у Яворівському національному парку (с. Верещиця). Там заплановане освячення води, купання в ополонці, виступи вертепів та фольклорних колективів, а також спільні коляди і щедрівки біля варти.

Солуки

Ще одне місце у Яворівському районі, де організовують гучні йорданські купання – село Солуки на Яворівщині. Там 19 січня освячують воду, купаються, проводять козацькі забави з частуванням та концертною програмою. Цікаво, що на цьому озері завжди купаються українські військові та запрошені з-за кордону партнери. Торік десантники 80-ї бригади та ветерани АТО, спільно з американськими колегами, пірнали в ополонку. Гості з-за океану вперше брали участь у таких йорданських купаннях.

Водночас Львівська міська рада закликає усіх мешканців та гостей міста бути обережними під час традиційних заходів на свято Богоявлення. Зокрема, мерія акцентує, що в місті є визначені території, де будуть проводитись організовані купання та забавляння. У інших водоймах категорично заборонено проводити самовільні купання та пірнання у воду, адже це небезпечно для життя та здоров’я.

«У нас офіційно є інформація про три локації, де будуть організатори – це Горіховий гай на вул. В. Великого, на Погулянці озеро біля Центру творчості дітей та юнацтва і ще одна локація – це озеро у Винниках на вул. Шевченка. Відтак, місто рекомендує проводити купання на цих трьох локаціях, де є точно визначені організатори. В місті є ряд водойм, де занурюватись не можна. Нам важливо попередити людей, що це робити не можна. Треба на всіх водоймах встановити таблички, що ця локація заборонена для купання», – прокоментував заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«На усіх локаціях, де купатись не можна, будуть встановлені забороняючі знаки», – розповів Віктор Іваніцький, начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Відтак, сьогодні та завтра районні адміністрації проведуть повторне обстеження водойм і відновлять таблички про заборону купання у тих місцях, де вони пошкоджені.

На запит Львівської міської ради щодо організації безпечного проведення святкових заходів Водохрещення на водних об’єктах міста, подано такі заявки:

1) озеро «Горіховий гай», вул. В. Великого, 16 (відповідальний – директор ЛКП «Львівський кіноцентр» Андрій Породко);

2) Погулянка – вул. Вахнянина, 29а «Центр творчості дітей та юнацтва Галичини». Святкування заплановане з 09:00 до 21:00 19 січня. Водойма є на балансі «Центру творчості дітей та юнацтва Галичини». Організатор святкових заходів – Тарас Білошицький;

3) Винники – на місцевому озері на вул. Шевченка (відповідальний – заступник міського голови Б.Р. Шустер).

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

 Якщо ви вирішили, що хочете цього року пірнути в холодну воду 19 січня, варто дотримуватися кількох правил від рятувальників:

- неприпустимим є купання в необладнаних для цього місцях, без присутності представників Служби порятунку і медичних працівників, а також купання дітей без нагляду батьків чи дорослих;

- категорично забороняється купання в крижаній воді під впливом алкоголю;

- у жодному разі не можна пірнати у воду, - заходити в ополонку необхідно повільно й обережно;

- зимове плавання протипоказане людям при гострих і хронічних захворюваннях;

- перебувати у крижаній воді можна не більше 10 секунд – трьох занурень цілком достатньо;

- після купання потрібно зігрітися – розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю.

Важливо також не пірнати бездумно або «за компанію». Релігійні люди радять спочатку усвідомити, наскільки сильною є віра, яка допоможе захистити під час купання, наче щит, і зцілити. Якщо віри немає, то ліпше не ризикувати, оскільки можна лише нашкодити собі.

Леся БУРБАН, Leopolis.news