Де у Львові та околицях можна купатися на Водохреще

http://leopolis.news/post/14482/de-u-lvovi-ta-okolycyah-mojna-kupatysya-na-vodohreshche

18/01/2020

2020 рік не буде винятком, попри те, що синоптики прогнозують плюсову температуру.

Leopolis.news найпопулярніші місця купання людей у Львові та біля міста, а також правила зимового купання.

Погулянка

Турклуб «Манівці» запрошує на зимове купання 19 січня  з 12:00 до 17:00 на Погулянку, озеро за Центром творчості дітей та юнацтва Галичини (вул. Вахнянина, 29, парк «Погулянка»).

На березі горітиме ватра, біля якої можна буде обсохнути, відігрітися та переодягнутися після купання. З огляду на безпеку, допускатимуться лише тверезі учасники!

Горіховий гай

Мабуть, найпопулярнішим озером для йорданського купання у Львові є озеро в Горіховому гаю ( вул. В.Великого, 14а) Торік на Йордана охочі пірнути мусили відстояти чергу до озера. У парку облаштовують зони обігріву, місця з гарячими напоями, спуск до ополонки, музику.

Левандівське озеро

У мікрорайоні Левандівка (вул. Повітряна) є озеро, де взимку ( не тільки) моржують місцеві мешканці. На цьому озері не організовують йорданських святкувань, немає додаткових засобів безпеки та зручностей, але упродовж багатьох років там на Водохреща все ж купаються люди.

Брюховичі

Парафія Церкви Пресвятої Трійці (УГКЦ) запрошує на Йорданське Водосвяття та традиційні Йорданські купелі на озері (п.Стадника В.В.) на вул. Під Осовою у Брюховичах. Освячення води відбудеться на Йордан, у неділю, 19 січня о 13:00. Усім, хто купатиметься – зігріваюче частування від ГО «Наші Брюховичі» – гарячий глінтвейн (тільки для повнолітніх).

Винники

Біля церкви на ву. Шевченка у Винниках є ставок, у якому щороку 19 січня купаються місцеві мешканці та гості. Спочатку там відбувається водосвяття, а потім – люди пірнають у холодну воду. З собою радять мати рушник і гумові капці.

Лисиничі

Щороку Водохреща відзначають і у лісі в Лисиничах, де облаштовують спеціальний басейн із джерельною водою. Для відвідувачів створили місце, де можна переодягнутися. Доїхати до Лисиничів можна автобусами №29, 23, 217А зі Львова. Там організовують невелике святкування: смажать шашлик, готують страви на вогні та гарячі напої. За словами місцевих мешканців, у 2019 році в Лисиничах на йорданських святкуваннях було близько 3 тисяч людей.

Раковець

Недалеко  від Львова є с. Раковець, в якому з-під гори, на якій розташована церква, витікає джерело. Вважається, що ця вода є цілющою, тож люди їдуть туди упродовж всього року. Водночас на Водохреща у Раковці збираються сотні людей відразу.

Яворівський національний парк

19 січня о 13:00 розпочнеться Йорданське святкування 2020 на озері у Яворівському національному парку (с. Верещиця). Там заплановане освячення води, купання в ополонці, виступи вертепів та фольклорних колективів, а також спільні коляди і щедрівки біля варти.

Солуки

Ще одне місце у Яворівському районі, де організовують гучні йорданські купання – село Солуки на Яворівщині. Там 19 січня освячують воду, купаються, проводять козацькі забави з частуванням та концертною програмою. Цікаво, що на цьому озері завжди купаються українські військові та запрошені з-за кордону партнери. Торік десантники 80-ї бригади та ветерани АТО, спільно з американськими колегами, пірнали в ополонку. Гості з-за океану вперше брали участь у таких йорданських купаннях.

Водночас Львівська міська рада закликає усіх мешканців та гостей міста бути обережними під час традиційних заходів на свято Богоявлення. Зокрема, мерія акцентує, що в місті є визначені території, де будуть проводитись організовані купання та забавляння. У інших водоймах категорично заборонено проводити самовільні купання та пірнання у воду, адже це небезпечно для життя та здоров’я.

«У нас офіційно є інформація про три локації, де будуть організатори – це Горіховий гай на вул. В. Великого, на Погулянці озеро біля Центру творчості дітей та юнацтва і ще одна локація – це озеро у Винниках на вул. Шевченка. Відтак, місто рекомендує проводити купання на цих трьох локаціях, де є точно визначені організатори. В місті є ряд водойм, де занурюватись не можна. Нам важливо попередити людей, що це робити не можна. Треба на всіх водоймах встановити таблички, що ця локація заборонена для купання», – прокоментував заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«На усіх локаціях, де купатись не можна, будуть встановлені забороняючі знаки», – розповів Віктор Іваніцький, начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Відтак, сьогодні та завтра районні адміністрації проведуть повторне обстеження водойм і відновлять таблички про заборону купання у тих місцях, де вони пошкоджені.

На запит Львівської міської ради щодо організації безпечного проведення святкових заходів Водохрещення на водних об’єктах міста, подано такі заявки:

1) озеро «Горіховий гай», вул. В. Великого, 16 (відповідальний – директор ЛКП «Львівський кіноцентр» Андрій Породко);

2) Погулянка – вул. Вахнянина, 29а «Центр творчості дітей та юнацтва Галичини». Святкування заплановане з 09:00 до 21:00 19 січня. Водойма є на балансі «Центру творчості дітей та юнацтва Галичини». Організатор святкових заходів – Тарас Білошицький;

3) Винники – на місцевому озері на вул. Шевченка (відповідальний – заступник міського голови Б.Р. Шустер).

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

 Якщо ви вирішили, що хочете цього року пірнути в холодну воду 19 січня, варто дотримуватися кількох правил від рятувальників:

- неприпустимим є купання в необладнаних для цього місцях, без присутності представників Служби порятунку і медичних працівників, а також купання дітей без нагляду батьків чи дорослих;

- категорично забороняється купання в крижаній воді під впливом алкоголю;

- у жодному разі не можна пірнати у воду, - заходити в ополонку необхідно повільно й обережно;

- зимове плавання протипоказане людям при гострих і хронічних захворюваннях;

- перебувати у крижаній воді можна не більше 10 секунд – трьох занурень цілком достатньо;

- після купання потрібно зігрітися – розтерти тіло рушником, швидко перевдягнутися в суху білизну і випити гарячого чаю.

Важливо також не пірнати бездумно або «за компанію». Релігійні люди радять спочатку усвідомити, наскільки сильною є віра, яка допоможе захистити під час купання, наче щит, і зцілити. Якщо віри немає, то ліпше не ризикувати, оскільки можна лише нашкодити собі.

Леся БУРБАН, Leopolis.news