logo
23/04
22/04
21/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Уряд затвердив перелік опорних лікарень в усіх регіонах країни

17-01-2020 12:441504

Уряд затвердив перелік опорних лікарень в усіх регіонах країни
Фото: ілюстративне

Кабінет міністрів України затвердив перелік опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року. Всього в Україні їх буде 211. Для Львівщини визначено 9 опорних лікарень.

Про це повідомляє МОЗ.

При визначенні таких лікарень брали до уваги доступність медичних закладів для пацієнта. З будь-якого населеного пункту хворого мають доставити до лікарні максимум за годину.

Як стверджують у МОЗ, вибір опорних медзакладів відбувся за єдиним підходом до всієї мережі закладів охорони здоров’я, розробленим у співпраці з НСЗУ, міністерством розвитку громад, представниками проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та обласних держадміністрацій.

Загалом затверджено 211 опорних медзакладів. Для різних областей їх кількість є різною. Скажімо, на Вінниччині їх буде 10, Волині – сім, Закарпатті – вісім тощо.

На Львівщині опорними лікарнями затверджено дев'ять таких медичних закладів:

1. Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова – лікарня інтенсивного лікування (ЛІЛ) II рівня,

2. Львівська обласна клінічна лікарня – ЛІЛ II рівня,

3. Львівська міська лікарня №8 – ЛІЛ II рівня,

4. Червоноградська міська лікарня – ЛІЛ II рівня,

5. Дрогобицька міська лікарня №1 – ЛІЛ II рівня,

6. Буська ЦРЛ – ЛІЛ І рівня,

7. Самбірська ЦРЛ – ЛІЛ І рівня,

8. Стрийська ЦРЛ – ЛІЛ І рівня,

9. Новояворівська лікарня – ЛІЛ І рівня.

Як пояснив ZAXID.NET в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько, між лікарнями II і І рівнів є різниця. Медзаклади II рівня є більш потужні, у них є більша кількість різних спеціалістів, відділень, у них надають медичну допомогу різного профілю.

Обов’язковою вимогою для всіх опорних лікарень є наявність у них комп’ютерного томографа, бажано мати й ангіорграф. За словами Андрія Васька, із затверджених опорних лікарень, лише у Буській лікарні не має можливості законтрактувати томограф. У інших лікарнях, окрім лікарні швидкої медичної допомоги ( тут є КТ придбаний за кошти міського бюджету), є приватні томографи, які лікарні будуть контрактувати за гроші НСЗУ і які будуть цілодобово обстежувати пацієнтів.

«Більшість лікарень, які визначено опорними, наразі не відповідають ні першому, ні другому рівню. Усі вони потребують дооснащення, посилення матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу тощо. Але наше завдання – розвивати ці лікарні, щоб за рік-два вони стали такими, якими мають бути», – каже Андрій Васько.

Опорні лікарні – це загальнодержавний пріоритет. За словами Андрія Васька, буде цільова програма їхнього розвитку, в якій будуть передбачені кошти у державному бюджеті на закупівлю необхідного обладнання, частину коштів мають виділити місцеві бюджети.

В опорні лікарні скеровуватимуть пацієнтів з інсультом, інфарктом, у них прийматимуть пологи і надаватимуть неонатологічну допомогу. Туди повезуть пацієнтів також з політравмою, гострою хірургічною патологією, черепно-мозковою травмою, нейротравмою тощо.

«У цих лікарнях цілодобово будуть чергувати бригади відповідних спеціалістів, які зможуть справитися, скажімо, з масовою госпіталізацією пацієнтів після ДТП. Там завжди буде чергувати бригада, яка може надати кваліфіковану допомогу хворому з інфарктом , інсультом тощо», – каже Андрій Васько.

З якого часу названі вище названі лікарні запрацюють як опорні? Андрій Васько твердить, що вони вже діють як лікарні інтенсивного лікування. Для прикладу, міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги в рік приймає 2600 хворих з інсультом з 6000 інсультів, які стаються в області.

«Ми будемо робити все можливе, що ці лікарні запрацювали так, як це передбачено, якнайшвидше», – каже Андрій Васько.

Усі інші лікарні будуть працювати в контексті єдиного госпітального округу, але так, щоб вони не дублювали роботу одна одної. В цих лікарнях хворі проходитимуть планове лікування, реабілітацію, пацієнтам надаватимуть паліативну допомогу тощо. Буде створена робоча група при облдержадміністрації з залученням представників НСЗУ для планування мережі лікарень і їхнього розвитку.

«Уся інформація буде оприлюднена, будуть відкриті слухання, на яких будемо говорити про те, як будемо розвиватися далі і які будуть наступні кроки», – каже Андрій Васько.

Leopolis.news