Сьогодні християни вшановують Івана Хрестителя

http://leopolis.news/post/14642/sogodni-hrystyyany-vshanovuyut-ivana-hrestytelya

20/01/2020

Іван народився в сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й уже не сподівалися мати дітей. Предтеча – значить «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. Іван Хреститель своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад святого життя. За відважне проповідування Іванові відрубали голову. Частина його святих мощей похована у Севастії.

Культ Івана Хрестителя, зокрема у Східній Церкві, — особливий. Він єдиний з усіх святих після Богородиці, що має свій празник Зачаття і празник Різдва. Впродовж церковного року у Східній Церкві відзначають 6 празників у честь цього святого: празник Зачаття (6 жовтня за старим стилем/23 вересня за новим стилем), Різдва (7 липня за ст. ст./24 червня за н. ст.), Усікновення Голови (11 вересня за ст. ст/29 серпня за н. ст.), Перше і Друге Знайдення Голови (9 вересня за ст. ст./24 лютого за н. ст.), Третє Знайдення Голови (7 червня за ст. ст./25 травня за н. ст.) і Собор святого після празника Богоявлення (20 січня за ст.ст.,7 січня за н.ст.). У самому Євангелії наводяться слова Христа: «Істинно кажу вам, що між народженими від жінок не було більшого від Івана Хрестителя» (Мат. 11, 11).

Друга назва цього свята — Посвятки. Цього дня хазяїн дому встає рано-вранці й пригощає свійських тварин тим хлібом-сіллю, що лежав під образами ще від «багатої куті». За народними уявленнями, ці різдвяні дари зроблять худобу плідною. Кажуть: «Іван Предтеча бере свята на плечі», оскільки завершується цикл різдвяних свят. Прибираючи кутю з покутя, примовляли: «Узвар на базар, кутя – з покуття».

Віряни від самого ранку йдуть до церкви на службу. Після полудня жінки можуть займатися рукоділлям: господині дістають свої починки, які перед Різдвом ховали подалі від гріха. Після Йордану настає кількатижневий період, під час якого можна справляти весілля і співати пісні. Після нього наступає найсуворіший Великий піст.

Кажуть, що в цей день не можна вмиватися, бо, за повір'ям, це віщує обман іншими людьми. Категорично заборонено приймати подарунки від сторонніх. Також у цей день не можна братися за важку роботу або домашні справи.

Народні приповідки:

Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі.

За матеріалами «Українських традицій», РІСУ, УНІАН

Leopolis.news