logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Переможницю шкільних закупівель у Стрию запідозрили у співпраці з тендерним комітетом

20-01-2020 12:22998

Переможницю шкільних закупівель у Стрию запідозрили у співпраці з тендерним комітетом
Фото: ілюстративне

Стрийська спеціалізована школа №4 за результатом відкритих торгів підписала угоду на 576 тис. грн щодо харчування учнів 1-4 класів із приватною підприємицею Любомирою Черепанин, яка готувала документи безпосередньо на техніці тендерного комітету.

 Про це повідомляють «Наші гроші. Львів», посилаючись на сайт публічних закупівель Prozorro.

 

За угодою, переможець тендеру забезпечуватиме сніданками та обідами учнів 1-4 класів та пільгових категорій. Єдиним конкурентом на торгах виступила ще одна приватна підприємиця Галина Петрикович із пропозицією на 2,7 тис. грн дорожчою, але поведінка на торгах свідчить про технічний характер її участі: конкуренти не торгувались під час аукціону, і Петрикович не завантажила низку потрібних документів. Окрім того, Любомира Черепанин та Галина Петрикович подала кілька однакового змісту і оформлення довідок, хоча замовник вимагав їх у довільній формі.

 

«Проблеми із документами є і у переможця, тобто Любомири Черепанин. Наприклад, відсутній витяг з реєстру платників податку та довідки про внесення до реєстру операторів ринку харчових продуктів, через що тендерний комітет мав відхилити цю пропозицію. Однак відхилення не відбулось, можливо, через те, що тендерний комітет і переможець тендеру тісно «співпрацюють», – пише видання.

Як стало відомо із метаданих відсканованих файлів, Любомира Черепанин готувала документи для участі в торгах на тому ж сканері, що й тендерний комітет.

 

За словами голови «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, підготовка документів у замовника свідчить про пряму корупцію. Адже сканування документів для учасників – це лобіювання зі сторони замовника. Ймовірно, в пропозиціях учасників цих торгів заклали «відкат». На думку Сімки, замовник не просто так не дозволяє сканувати в себе документи, йому потрібно за це заплатити.

З огляду на думку експертів, може йтися про фіктивну конкуренцію, коли замовник наперед знає, хто виграє, а коли приходять інші компанії, то їх відхиляють через надумані  причини.

Переможниця торгів Любомира Черепанин і секретар тендерного комітету школи Галина Басараб у коментарях «НГ. Львів» заперечили використання техніки.

Leopolis.news