logo
01/05
30/04
2 ...

До кінця січня Львів планує отримати дозвіл на проведення другого етапу тендеру з будівництва сміттєпереробного заводу

23-01-2020 16:463092

До кінця січня Львів планує отримати дозвіл на проведення другого етапу тендеру з будівництва сміттєпереробного заводу
Фото: пресслужба ЛМР

Будівництво сміттєпереробного заводу у Львові на вул. Пластовій розпочнеться у другому півріччі 2020 року.

Про це повідомив дректор ЛКП «Зелений Львів» Святослав Євтушенко під час сесії Львівської міської ради сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Святослав Євтушенко зазначив, що термін будівництва заводу – 2 роки. Затримка із початком робіт пов’язана із процедурами, які проводить банк.

«Як відомо, до другого етапу тендеру допущені 5 учасників. Буквально вчора ми отримали від банку деякі уточнення та коментарі, до кінця тижня їх опрацюємо і до кінця наступного тижня, я впевнений, ми матимемо дозвіл на проведення другого етапу тендеру», – сказав Святослав Євтушенко.

Він також зазначив, що в межах проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища уже завершені підготовчі роботи (прибирання сміття у місці зсуву, прокладання під’їзних доріг та технічних під’їздів, будівництво підпірної дамби, організація упорядкованого збору фільтратів). Також ТОВ «Екософт» проводить підготовку до очищення фільтратів, а ТОВ «Кліар Енерджі» готується до початку дегазації сміттєзвалища.

Крім того, керівник ЛКП сказав, що на Пластовій, 13 уже працює компостувальна станція і закликав мешканців привозити туди органічні відходи.

Відповідаючи на запитання до керівника комунального підприємства про те, чому завод будують на вул. Пластовій, знаючи, що більшість мешканців мікрорайону «Знесіння» проти цього будівництва, міський голова Львова Андрій Садовий сказав: «90% мешканців Львова за те, щоб завод збудувати там».

Також Андрій Садовий сказав, що наразі місто не має де облаштувати полігон, куди вивозили б відходи з заводу, яких може бути від 20% і більше.

Нагадаємо, Львів комплексно вирішує питання поводження з твердими побутовими відходами. За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів і вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. А вже цього року запрацює станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.

Леся БУРБАН, Leopolis.news