logo
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

ГПУ відкрила справу через підрив окупантами Донецького аеропорту

24-01-2020 14:541002

ГПУ відкрила справу через підрив окупантами Донецького аеропорту

Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження через віроломний підрив російсько-терористичними військами будівлі Донецького аеропорту в січні 2015 року.

 

Як інформує пресслужба відомства, офісом Генерального прокурора внесено до ЄРДР відомості щодо ще одного злочину проти українських військовослужбовців під час оборони Донецького аеропорту – порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Прокурори додатково проаналізовали дані у кримінальних провадженнях, що розслідуються слідчими СБУ, за фактами грубого порушення норм міжнародного гуманітарного права учасниками незаконних збройних формувань РФ «ДНР». Мова йде про детальне вивчення обставин підриву будівлі Донецького аеропорту, загалом по обороні ДАП розслідується понад сотня злочинів, скоєних учасниками терористичних організацій проти українських військовослужбовців.

Було встановлено, що в діях бойовиків та їх ватажків наявні ознаки віроломства, що прямо заборонено статтею 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

20 січня 2015 року бойовики запросили у військовослужбовців ЗС України, що обороняли ДАП, припинення вогню нібито з метою евакуації загиблих та поранених з поля бою. А насправді діяли з метою отримання військової переваги та прихованого ведення бойових дій. Перебуваючи в районі позицій підрозділів ЗС України, встановили вибухівку на елементи конструкції нового терміналу аеропорту. Після закінчення перемир’я бойовики, підконтрольні ЗС РФ, підірвали конструктивні елементи терміналу, внаслідок чого бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях будівлі обвалилася, ховаючи під собою українських захисників. Це другий зареєстрований факт щодо віроломства після Іловайської трагедії.

Санкція ч. 2 ст. 438 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічного позбавлення волі.

Leopolis.news