logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Міносвіти кардинально змінило систему фінансування вишів

07-02-2020 08:351532

Міносвіти кардинально змінило систему фінансування вишів
Фото: Оsvita.ua

Міністерство освіти і науки насамперед цікавить допомога сильним університетам і сильним викладачам.

Про це, в інтерв'ю Радіо НВ сказав заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний, коментуючи зміну системи фінансування закладів вищої освіти, що впроваджується МОН, пише Оsvita.ua.

За його словами, Міносвіти кардинально змінило систему державного фінансування університетів в Україні.

«Протягом десятиліть існувала система, в якій університет отримував гроші за кількість студентів, які там навчаються. Очевидно, коли студентів було дуже багато — наприклад, 2005−2007 років студентів було 2,7 мільйона, — всім було добре. Але коли студентів стало вдвічі менше — 1,3 мільйона, — всі різко почали відчувати негаразди цієї системи. Приховані негаразди — це коли ми платимо університету за кількість студентів, і він завжди буде зацікавлений набрати побільше осіб, тримати їх на навчанні (тобто не відраховувати навіть тих, хто заслуговує на це) і випускати. Звідси всі наші проблеми», - зазначає Єгор Стадний.

Він наголосив, що Міністерство освіти вирішило змінити економіку вищої освіти і поставити інші економічні стимули.

Зокрема, з січня 2020 року університети почнуть отримувати гроші в залежності від сімох показників. В тому числі тих, які є результатами їхньої діяльності, — що заслужили, те й отримали.

«Першим варто виокремити показник обсягу надходжень до університету грошей від бізнесу та міжнародних грантів на дослідження. Якщо університет насправді потужний, сильний, має гарну репутацію та фахівців, може знайти фінансування і від бізнесу, і за міжнародні гранти, які йдуть на дослідження — значить, це неодмінний сигнал для держави, що цьому університету потрібно давати більше грошей, адже він заслуговує на це», наголосив заступник міністра.

Далі враховуватиметься показник входження закладу вищої освіта до міжнародних рейтингів. Якщо університет увійшов до міжнародного рейтингу, держава фінансуватиме його більше, ніж інших.

Ще один показник — працевлаштування випускників університету, коли вони отримують посаду, яка вимагає кваліфікації вищої освіти. Міносвіти буде застосовувати цей показник з 2021 року, а цього року відомством розробляється відповідна електрона система моніторингу.

«Це три показники результатів діяльності університетів, і ще є чотири складові, за якими ми розподіляємо державні кошти. Зараз кількість студентів важить 80% (а інколи трошки менше) у впливі на обсяг фінансування. За три роки ми знизимо цей показник десь до 50% — превалюватимуть результати»,  підкреслив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.

Leopolis.news