logo
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
21/02
20/02
13/02
09/02
07/02
06/02
2 ...

У Брюховичах думають про створення власної ОТГ

08-02-2020 11:557691

У Брюховичах думають про створення власної ОТГ

Перипетії щодо створення об’єднаних територіальних громад на Львівщині тривають. Громади, всупереч перспективному плану Львівщини, вбачають інші конфігурації об’єднання.

Під стінами обласної адміністрації не перший тиждень відбуваються пікети, акції мешканців сіл та селищ, які проти примусового єднання громад, пише видання Newszaxid.info.

12-го грудня Львівська міськрада звернулася з пропозицією до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та голови Львівської ОДА щодо об’єднання Львова з 20-ма сусідніми населеними пунктами. Але села та містечка не поспішають відповідати взаємним бажанням до єднання. Натомість, ми чуємо заяви міст –сателітів про небажання до поглинання. Мер міста Винники Володимир Квурт заявив: «Винники не підтримують створення ЛьвівськоЇ ОТГ. Ми не уповноважували нікого говорити від імені громади про входження в ОТГ, яке знищує наше місто! Вимагаємо поваги до думки винниківчан!».

Мери міст та селищ заявляють, що градоначальник Львова не проводить з ними зустрічі, не зустрічається з громадами, а подає факт єднання як доконаний факт. Це усе обурює громади, тому вони шукають інші шляхи до впровадження реформи децентралізації в їх населених пунктах. Мешканці громад вимагають від місцевих очільників створення окремої ОТГ, оскільки не хочуть, щоб Садовий зробив із Брюхович другий Сихів. Адже якщо Львів поглине довколишні села, то там, перш за все, повиростають багатоповерхівки.

Зовсім нещодавно в колах обласної адміністрації була почута думка про створення Брюховицької об’єднаної територіальної громади. Як виявляється,це не нова ідея, а думка, яка обговорюється головами сіл та селищ вже не перший місяць. Ця ОТГ охоплюватиме майже усю північну об’їзну дорогу Львова. Перемовини ведуться між Брюховицькою селищною радою, Бірківською сільською радою (с.Бірки, с.Рокитне), Грядівською сільською радою (с.Гряда, с.Воля Гамулецька), Рясна-Руською сільською радою (с.Рясна-Руська, с.Підрясне), Домажирівською сільською радою (с.Домажирів, с.Зелів, с.Жорниська). Як виявляється, дане ОТГ має своє історичне підґрунтя. 1-го серпня 1934 року, в рамках реформи (акт «про консолідацію діючих сільських гмін») був утворений Брюховицький район(Гміна Брюховичі у Львівському повіті). До цього району увійшли Бірки, Велике Голосок, Кожичі, Рокитно, Рясна Польська, Рясна Руська, Воля Гамулецька, Зарудці, Зашків, Завадів. В 1941 році, після німецької окупації, гміну Брюховичі було скасовано. В 1944 році діяльність району було відновлено після повернення радянських військ. 1 листопада 1946 року перенесено райцентр з міста Львів в смт. Брюховичі. Брюховицький район існував до 1957 року, пізніше села розділили між іншими районами.

Економічна доцільність цього ОТГ дуже цікава. Впершу чергу варто згадати про два великих підприємства – завод «Fujikura» та завод «Bader». «Fujikura» має близько 1800 робітників, але у заявлених планах вбачає можливість розширення до 3000 працівників. Завод «Bader» надає 3800 робочих місць, в планах розширити до 5500. Велика кількість автозаправних станцій, м’ясопереробні та деревообробні підприємства, фабрики легкої промисловості, Львівський регіональний інститут державного управління та інші.

Чи вдасться утворити таке об’єднання – поки залишається загадкою. Очікується великий спротив з боку міської влади, а також від керованих мером Львова ЗМІ. Чи вдасться мерам сіл втримати позицію – напевне, більше залежить від підтримки самих громад. А чи підтримає створення такого ОТГ Львівська обласна адміністрація – залежить від бачення стратегії розвитку Львівщини. Важливою також буде позиція депутатів Львівської обласної ради та народних депутатів, оскільки всі пропозиції щодо об’єднання громад в подальшому скеровуються до Кабінету Міністрів, а звідти – у Верховну Раду.