logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Двоє «беркутівців», яких віддали бойовикам під час обміну, повернулися до Києва

08-02-2020 18:091835

Двоє «беркутівців», яких віддали бойовикам під час обміну, повернулися до Києва
Фото: Олексія Горошинського. На фото ексберкутівець Олександр Маринченко, адвокат Ігор Варфоломеєв, адвокат Олександр Горошинський, ексберкутівець Сергій Тамтура (справа наліво)

Звинувачені у розстрілі «Небесної сотні» «беркутів ці» Олександр Маринченко і Сергій Тамтура повернулися до Києва після того, як в грудні 2019 їх обміняли на полонених українців з ОРДЛО.

Про це повідомив адвокат Олексій Горошинський, який опублікував їх відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, Генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова передає «Громадське».

У ньому Маринченко та Тамтура заявляють, що «були змушені погодитися на обмін» і запевняють, що будуть брати участь в подальших судових засіданнях, хоча не визнають своєї провини.

«Уперше за 5 років у нас з'явилася можливість опинитися вдома, поруч зі своїми сім'ями. Нехай кожен з вас представить себе на нашому місці. За виконання присяги, даної українському народові «мужньо і рішуче, не шкодуючи своїх сил і життя», стояти на захисті громадського порядку і української держави, ми були кинуті за ґрати, названі вбивцями і «ворогами народу», нас ганьбили в більшості ЗМІ протягом 5 років ... Наша відмова від участі в обміні поставила би під загрозу цей обмін загалом. Розуміючи почуття кожного зі списку «на обмін», ми не могли поставити власні інтереси вище інших. Тому були змушені погодитися на участь в обміні», – сказано у зверненні.

При цьому «беркутівці» називають події Революції гідності «державним переворотом», а частину протестувальників – «озброєними злочинцями».

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». З полону бойовиків повернулися 76 українців.

У рамках обміну Україна зокрема передала колишніх беркутівців, обвинувачених в розстрілах на Інститутській.

28 грудня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід «беркутівцям» Олегу Янішевському, Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну з утримання під вартою на особисте зобов'язання. Аналогічний запобіжний захід обрали тим, що перебували під домашнім арештом Сергію Тамтурі і Олександру Маринченку. Всі вони були внесені в список на обмін і передані бойовикам 29 грудня.

Колишніх «беркутівців» судять за перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство і заподіяння тілесних ушкоджень активістам Євромайдану. Процес був близький до стадії дебатів, його фінал прогнозували на 2020 рік. Відбулося понад 200 результативних засідань, кожне тривало від 2 до 6 годин. Це найважливіша і прогресивна справа з усіх «майданівських» справ. У ній понад 200 потерпілих.

Leopolis.news