logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
2 ...

На Сколівщині відкрили сільську амбулаторію (ФОТО)

10-02-2020 19:301621

На Сколівщині відкрили сільську амбулаторію (ФОТО)
Фото: ЛОДА

Сьогодні, 10 лютого,  на Львівщині офіційно відкрили десяту сільську медичну амбулаторію з числа тих, які будують у межах державної програми «Доступна медицина». Новий медзаклад з’явився у селі Тухолька Сколівського району. 

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Нова амбулаторія буде обслуговувати 6 сіл: Тухолька, Сможе, Долинівка, Нагірне, Кальне та Хітар. Загалом там проживають майже 2700 осіб.

«Будівництво амбулаторії в Тухольці обійшлося у п’ять з половиною мільйонів гривень. Близько 600 тисяч з цієї суми - співфінансування громади. 4 мільйони 915 тисяч - субвенція з держбюджету в межах державної програми. Ця амбулаторія, як і всі попередні, отримала сучасне медобладнання та новий автомобіль Renault Duster. Сколівські села - відносно далекі і розкидані. Гірські райони взагалі потребують особливої уваги. Зокрема, якщо йдеться про доступ до медичних та освітніх послуг. Тому я особливо тішуся за вчасно і якісно виконані роботи», - зазначає профільний заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Амбулаторію в Тухольці, площею 202,1 м2, побудували за рік. Договір з підрядником  ТзОВ «Літос» (директор – Юрців Ігор Васильович) тут уклали 8 січня 2019 року. 

Головною тут буде Галина Дем’янович - місцева сімейна лікарка, за освітою педіатр. Жінка має 22 роки стажу. 17 з них працює у Тухольці та довколишніх селах.

«Перший ФАП у Тухольці відкрили 1 березня 1996 року. Доти всі їздили до лікаря в сусіднє село Орява. Там була дільнична лікарня. Тепер нема. Тепер є амбулаторія у Тухольці і довкола ФАПи. До амбулаторії належать, нібито, 6 сіл, але насправді до нас записалися пацієнти і з Козьови, і з Красного. Протяжність моєї дільниці, фактично, майже 25 кілометрів. А коли перемітає дороги, як зараз, до Хітара ми мусимо добиратися через Сколе. Тому авто нам дуже потрібне. Я як глянула на нове приміщення, нове обладнання - це так, ніби раз - і 100 років минуло!» - Каже п. Галина Дем’янович.

У межах програми «Доступна медицина» на Львівщині будують 43 сільські медамбулаторії.

«Це дуже багато, бо, наприклад, на Хмельниччині таких закладів 23, у Вінницькій області - 14, у Дніпропетровській - 11. Першу сільську медамбулаторію ми відкрили у селі Брюховичі на Перемишлянщині в кінці листопада. Наразі готовими на Львівщині є 17 об’єктів. Всі передаємо на баланс місцевих громад, відповідно до вимог чинного законодавства. Десять медамбулаторій вже офіційно відкриті. Цього тижня відкриття відбудуться у ще кількох селах», - продовжує Юрій Холод.

Також управлінець зазначає: щоб завершити решта амбулаторій, потрібно буде кілька місяців. Кожна сільська  амбулаторія Львівщини - і нова, і ті, які вже існували - цьогоріч матиме власний новий автомобіль. 67 машин Львівська ОДА передала існуючим амбулаторіям у листопаді минулого року. Наразі управління капітального будівництва облдержадміністрації оголосило тендер на ще 159 атомобілів. 

Leopolis.news