СБУ розпочала розслідування незаконної видачі паспортів «ЛНР» мешканцям ОРДЛО

http://leopolis.news/post/15975/sbu-rozpochala-rozsliduvannya-nezakonno-vydachi-pasportiv-lnr-meshkancyam-ordlo

12/02/2020

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Під час досудового слідства встановлено, що ватажками терористичної організації «ЛНР» проводиться політика спонукання місцевих мешканців отримувати «паспорт» псевдодержавного утворення. Обов’язкова наявність фейкових «документів» є умовою отримання соціальних виплат та працевлаштування у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо.

Відмова від оформлення «документа» псевдореспубліки є приводом для дискримінації та репресій. Через примусовий характер «паспортизації» порушуються норми міжнародного права, а також конституційні права та свободи громадян.  Нав’язуванням «паспортів» посилюється залежність населення від окупаційної адміністрації так званої «ЛНР», створюється система придушення громадянської непокори.

За даними СБУ, видача «паспортів ЛНР» також є засобом легалізації на тимчасово окупованій території Луганської області найманців, які прибули із РФ. Дії очільників так званої «ЛНР» кваліфіковані за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України, як порушення законів та звичаїв війни. Розслідування у кримінальному провадженні прокуратурою Луганської області доручено слідчим Служби безпеки України.

Leopolis.news