Прем’єра опери «Лис Микита» зібрала аншлаг у Львові (ФОТО)

http://leopolis.news/post/16523/premera-opery-lys-mykyta-zibrala-anshlag-u-lvovi-foto

21/02/2020

Про це повідомляє пресслужба Львівської опери.

 

«Лиса Микиту» на замовлення Львівської опери написав український композитор Іван Небесний. Ця сучасна опера для сімейного перегляду втілена в оригінальному трактуванні режисера та лібретиста, генерального директора – художнього керівника Львівської опери Василя Вовкуна. Він пояснив, що постановка – справжній сімейний бестселер: вона буде цікавою і малим, і дорослим глядачам, адже в дійстві органічно поєднуються авантюрний та сатирично-викривальний підтексти.       

«Як постановники, ми не ставили собі за мету показати Лиса Микиту поганим, а когось – хорошим. Глядач має сам роздумувати і робити висновки. Ці персонажі – людо-звірі, тобто люди, які наділені певними звірячими інстинктами, як воно і є в житті», – пояснив Василь Вовкун.

Чи не вперше в українській сучасній опері використано новітні технології 3D-проєкції. Цікавим музичним рішенням у звучанні опери стало залучення до оркестру з традиційними інструментами колориту народних, зокрема, бандури, цимбалів, дримби, ліри та трембіти.

«Щоб підкреслити український національний колорит, ми вперше у вокальних партіях використали українські народні пісні. Також задіяли трембіту, бандуру, цимбали, щоб підкреслити нашу національну ідентичність. Ці інструментарії підтверджують те, що це є дійсно українська опера», – резюмував композитор.          

До числа постановників залучили також митців із-за кордону: молодого художника зі світла з Литви Арвідаса Буйнаускаса, а також італійського хореографа Марчелло Алджері. Важливою деталлю в опері «Лис Микита» стала не лише хореографія, а й акробатика на повітряних полотнах. До створення сценографії, яскравих костюмів та масок звірів, залучено дизайнерів та митців зі всієї України: Тадей Риндзак, Ганна Іпатьєва, Людмила Табачкова, Анжела Городиська.

Відвідати виставу можна 21-23 лютого, а також 1, 15 березня та 5, 25, 26 квітня.

Фото: пресслужба Львівської опери 

Leopolis.news