logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Юлія Хомчин: Працівники установ культури Львова повинні пройти курс з першої домедичної допомоги

21-02-2020 17:471323

Юлія Хомчин: Працівники установ культури Львова повинні пройти курс з першої домедичної допомоги

Навіть з базовими знаннями про надання першої допомоги ви можете в буквальному сенсі врятувати чиєсь життя, включаючи своє власне. Звісно, ми бажаємо ніколи не потрапляти в критичну ситуацію, але краще бути у всеозброєнні і знати, що потрібно зробити, щоб допомогти. А ще -  знати різницю між тим, що є допомогою, а що ні. Наприклад, коли мова йде про кровотечу, проста марлева пов'язка зазвичай набагато ефективніше джгута.

А що казати про необхідність знань першої домедичної допомоги у закладах, де велике скупчення людей, зокрема – дітей? Мова йде про львівські заклади культури, які добре знайомі директорці Інституту Стратегії Культури – Юлі Хомчин:

- Ми, усі без винятку, щодня можемо опинитись у ситуаціях, яких не очікуємо, не плануємо і відверто не хочемо щоб вони з нами траплялись, мали місце у нашому бутті. Мова іде про різного роду небезпеки, які вимагають від нас володіння певними навиками порятунку людського життя до того, як її кваліфіковано зможуть надати медики.

Саме з метою набуття компетентності у діях при виявленні невідкладних станів Інститут стратегії культури провів навчальний курс з надання домедичної допомоги повним складом  команди ІСК та з керівниками наших установ-партнерів: «Супутник Левандівський» і  Палац культури імені Гната Хоткевича.

- Цей Курс проводить Мальтійська служба допомоги з досвідом роботи у Львові понад 25 років. Ми – вже знаємо і вміємо діяти у критичних ситуаціях. Але як бути з усіма іншими керіаниками і працівниками закладів культури міста?

Саме тому Юлія Хомчин, депутатка Львівської міської ради фракції «Об'єднання Самопоміч», звернулася із депутатським зверненням  ( від 20.02.2020 №25 ) на ім'я директора департаменту розвитку «Вжити невідкладних та необхідних заходів для реалізації курсу із домедичної допомоги для працівників муніципальних установ культури міста Львова».

Курс з першої домедичної допомоги призначений для осіб без медичної освіти для упорядкування наявних знань та здобуття нових навичок з метою надання домедичної допомоги на місці нещасного випадку до прибуття швидкої допомоги. Усі навчальні вправи виконуються таку кількість разів, яка необхідна для правильного надання допомоги за потреби. Разом із теоретичним та практичним навчанням ми робимо акцент на мотивації до надання допомоги, подоланні страху людини допомогти. За такою ж програмою курси проходить 2,5 млн. слухачів в Німеччині щороку.

Курс розпочинається з аргументів мотивування до надання допомог та вимог до того, хто надає цю допомогу. У програмі курсу: чотири методики порятунку життя, забезпечення прохідності дихальних шляхів, проведення серцево-легеневої реанімації, зупинка кровотечі, раптові напади, інфаркт, інсульт, астма, епілепсія, сонячний удар/ тепловий удар, переохолодження/ обмороження, опіки, дорожньо-транспортні пригоди (політравма), застосування дефібрилятора при серцево-легеневій реанімації.

- Такий курс повинні пройти усі установи культури міста. Ми працюємо з великою кількістю людей, організовуємо події та масові заходи в установах та просторах міста. Я з нетерпінням чекатиму на прийняття рішення ЛМР і одразу повідомлю про нього широкому загалу та посприяю в організацї і проведенні, - підсумовує свій депутатський запит Юлія Хомчин.

Публікацію підготовлено в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.