logo
19/04
18/04
2 ...

На Городоччині відкриють меморіал «Героям Вовчухівської офензиви»

24-02-2020 14:102467

На Городоччині відкриють меморіал «Героям Вовчухівської офензиви»
Фото: ЛОР

У середу, 26 лютого, о 12:00 у с. Вовчухи Городоцького району відбудеться урочисте відкриття та освячення меморіалу «Героям Вовчухівської офензиви».

Про це повідомляє пресслужба Львівської облради.

Вовчухівська офензива – наступальна операція Галицької Армії в 17 лютого –18 березня 1919 року під час польсько-української війни 1918-1919 років. Під час Вовчухівської офензиви воїни Галицької Армії перерізали залізничне сполучення між Львовом та Перемишлем у районі Вовчух, повністю оточили та взяли в облогу Львів. Щонайменше двічі під час Вовчухівської офензиви українці могли звільнити Львів.

Начальний командувач Галицької Армії генерал – полковник Михайло Омелянович-Павленко писав: « …Львів повністю взятий в кільце та обложений. Всі потуги поляків поблизу Вовчух закінчились безрезультатно. Питання здачі Львова визначається наявністю в місті харчових запасів». Але втрутилась Антанта, а члени місії Бартелімі підступно провезли до Львова не тільки харчові запаси, але і набої та зброю. Тільки-но ініціатива переходила до воїнів Галицької Армії, втручалися міжнародні чинники та заставляли українців йти на припинення бойових дій та перемир’я. В цей час польські війська отримували перепочинок та підкріплення.

Leopolis.news