Голова Старосамбірської райради прозвітувала перед журналістами

http://leopolis.news/post/16644/golova-starosambirsko-rayrady-prozvituvala-pered-jurnalistamy

24/02/2020

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

«До такого нас зобов’язує не лише закон, – зазначила Тетяна Терлецька, – але й те, що наближається до завершення каденція нинішньої ради. Районна влада була і залишається відкритою. Жителі Старосамбірщини повинні знати, що вдалось зробити, які пріоритети ще в процесі завершення, а які проблеми залишаються у спадок».

Рада спільно з депутатами, керівниками низових структур працювала над виконанням програми соціально-економічного розвитку Старосамбірщини, зокрема, залучення коштів від участі в конкурсах проектів обласної ради та Державного фонду регіонального розвитку. В результаті у розвиток територій з бюджетів різних форм лише торік було залучено 90 мільйонів 500 тисяч гривень. Тут левова частка міжнародних проектів за програмою «Польща-Білорусь-Україна». За ці кошти вдалося вирішити пріоритетні проблеми багатьох міст, сіл та ОТГ.

На місцевому рівні згідно з вимогами проведено реформи в медицині. Утворений Центр надання первинної допомоги своєю діяльністю демонструє переваги і підтверджує правильність запроваджених новацій. Інші лікувальні установи перетворено на неприбуткові некомерційні підприємства. Вони уклали угоди з Національною службою здоров’я (НСЗ) України, яка невдовзі й почне їх фінансувати за реально надані населенню послуги. Скоро буде проведено останній конкурс на заміщення керівника Добромильської районної лікарні.

«Старосамбірщина – гірська зона, – сказала голова райради. – Однак Національна служба здоров’я не врахувала, що, згідно з чинним законом, нашим медичним установам належиться 25 відсотків доплати до визначених загальних стандартів. Доведеться відстоювати, щоб цю різницю було компенсовано».

Реформи торкнулися також освіти. На Старосамбірщині створено чотири опорні школи. В них для покращення навчання та виховання учнів покращено матеріально-технічну базу. Щоправда, недостатньо «Школяриків» для перевезення дітей із сіл. Тому подано заявки на виділення двох додаткових автобусів.

Уперше районна рада в своєму бюджеті виділила 100 тисяч гривень для відзначення переможців обласних, всеукраїнських олімпіад та різних конкурсів. Фінансове стимулювання передбачене і для мистецьких установ району, підтримки розвитку Пласту, інших молодіжних ініціатив, а також культури, туризму. Старосамбірщина має чудові художні колективи, які  удостоєні гран-прі на фестивалі «Схід і захід – разом». За цим проектом другий рік успішно працюють також освітяни.

З користю для Прикарпаття розвивається міжнародна співпраця з найближчими сусідами – поляками, завдяки чому Старосамбірщина реалізує спільні проекти. Регулярними стали візити делегаціями по обміну досвідом.

Значну увагу у звіті Тетяна Терлецька приділила проблемам, які залишилися або не до кінця не вирішені. Це, зокрема, стосується комунального підприємства «Галсільлісу», другим співзасновником якого є також Львівська обласна рада. Через двох господарів не так просто  його ліквідувати, а відтак налагодити ефективну діяльність.

Не можуть на Старосамбірщині порадіти за національний природний парк «Верхньо-Дністровські Бескиди», площа якого 9 тисяч гектарів. За часів попередньої влади райрада подолала всі бюрократичні перешкоди на шляху до його створення. «А тепер, – наголосила Тетяна Терлецька, – у Києві повідомили сумну новину – все доведеться починати практично спочатку». Задавненою болячкою є незаконна вирубка лісових дерев, хоч з цим ведеться певна боротьба..

Справедливі нарікання і докір владі через недобудований хірургічний корпус. Три роки тому тут завмерли всі роботи. Відповідальним за нього є управління капітального будівництва ОДА. Не видно зрушень у питанні збору та утилізації сміття. Триває «боротьба» старосамбірчан з приводу децентралізації, яка нав’язує свою модель майбутньої території району, а люди її бачать по-своєму – з більшою кількістю ОТГ. Тому й не погоджуються з Києвом.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news