logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Сьогодні ввели в обіг оновлені 200-гривневі купюри

25-02-2020 11:141821

Сьогодні ввели в обіг оновлені 200-гривневі купюри

25 лютого Національний банк України ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень, що поступово замінять в обігу банкноти попереднього зразка.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Це ще один крок у напрямі оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року. Завершить цей процес уведення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень (у середині 2020 року). Оновлений номінальний ряд гривні міститиме надійніші та захищеніші від підробок банкноти, а також забезпечить зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави», – йдеться в повідомленні.

Зазначено, що Національний банк першочергово планує увести в обіг близько 5 млн оновлених 200-гривневих банкнот. Першу партію вже розподілено між підрозділами Національного банку в регіонах.

 «Оновлена банкнота номіналом 200 гривень тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції у банках, – повідомив заступник Голови Національного банку Сергій Холод. – Відсьогодні банки можуть отримувати оновлені банкноти номіналом 200 гривень у Національному банку і видавати їх своїм клієнтам».

На банкноті номіналом 200 гривень нового зразка збережено основні зображення банкноти зразка 2007 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному – зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку. Портрет Лесі Українки переміщено до центру банкноти (раніше був із правого боку). Розмір нової банкноти не змінився. Переважаючий колір банкноти – світло-рожевий.

«Водночас ми суттєво посилили захист нової банкноти номіналом 200 гривень. Зокрема, тепер ця банкнота має кілька нових сучасних елементів захисту, що значно мінімізують можливість її підробки», – наголосив директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Leopolis.news