logo
29/03
28/03
2 ...

Колекціонер із Самбора презентував у Львові виставку пам'ятних образків про історію УГКЦ

26-02-2020 11:592764

Колекціонер із Самбора презентував у Львові виставку  пам'ятних образків про історію УГКЦ
Фото: Степан Павлішак

Відомий колекціонер із Самбора Степан Павлішак презентував у Львівській духовній семінарії власну виставку пам’ятних образків, молитовників із священничих рукоположень, єпископських хіротоній, освячення греко-католицьких храмів та прощ.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Експозиція налічувала понад 800 образків з приватної колекції Степана Павлішака. Для нього, як наголосив він студентам семінарії, важливим є не лише сам процес накопичення таких друкованих матеріалів, а не менш цінним читання на цих пам’ятках цитат із Святого Письма.

За словами Степана Павлішака, його виставка пам’яток відображає нашу історію і, зокрема, історію церкви. Серед колекції привертають увагу експонати, пов’язані з Патріархом Йосифом (Сліпим). Тут на оглядини був представлений рідкісний його спомин про свою першу службу на свято Воздвиження Чесного Хреста та інші.

У переліку унікальних експонатів також один з перших пам’ятних молитовників, випущених після виходу УГКЦ з підпілля.

«Він мені дорогий по-особливому. Його було найскладніше роздобути», – сказав автор виставки.

Студенти оглянули цю унікальну за змістом, темою та матеріалами виставку колекціонера із Самбора. У свою чергу на знак подяки брати подарували Степану Павлішаку кілька нових образків. Вони здебільшого присвячені нещодавнім подіям, які відбулись у стінах Львівської духовної семінарії.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news.