logo
24/04
2 ...

Агломерація є основним інструментом повноцінного розвитку регіону – Тимчій

26-02-2020 12:211033

Агломерація є основним інструментом повноцінного розвитку регіону – Тимчій

До 2050 року 70% населення світу житиме у містах – такими є підрахунки соціологів. Щоб забезпечити якісне життя своїм мешканцям, населений пункт  має бути прогресивним та успішним. Як досягти це Львову – 25 лютого дискутували за Круглим Столом.

Наталя Тимчій, очільниця  ЛМО ВО «Батьківщина»,  ініціаторка обговорення, переконана, що саме агломерація є основним інструментом повноцінного розвитку регіону.

«Ми пропонуємо сьогодні  виробити спільне бачення, спільну стратегію, створити робочу групу, яка буде напрацьовувати економічне підґрунтя співпраці між нашими територіальними громадами і зокрема громади Львова», – розповіла Тимчій.

Учасники робочої зустрічі закцентували увагу на тому, що агломерація і ОТГ – різні речі. Власне для тих містечок і селищ, які не хочуть вступати в ОТГ, агломерація видається більш прийнятною, тому що дозволяє їм зберегти свій статус, історичне минуле та керівництво.

«Агломерація – це у радах різні бюджети, різні депутати і керівники, то в ОТГ це все об’єднане і спільне . Агломерація – це дуже вигідно для громад , тому що спільно громади організовують спільні проекти, наприклад, ми каналізуємо ваше селище, а  нам можна проїжджати вашою доброю дорогою», – пояснила Тимчій.

Іншими словами, агломерація – це добровільне об’єднання на партнерських засадах.

«Перше – це є форма розселення населення , а друге – це є форма співпраці громад між собою. В агломераціях є більша продуктивність праці, тому що вибудовуються так звані кооперативні ланцюжки», – пояснює економіст Андріян Фітьо.

Для того, щоб дізнатися настрої населення, активісти провели соціологічне опитування. Більшість реципієнтів виявились не надто обізнаними в особливостях адміністративно-територіальної реформи.

«Люди бажають знати, що таке агломерація і для чого вона створюється, які переваги між містом і які їх чекають у майбутньому перспективи, але наше опитування показало, що багато людей і не знає, що це таке і суто інтуїтивно починає розбиратися у цьому питанні», – пояснює Фітьо.

Додамо, що цього місяця львівська міськрада організувала департамент агломерації, до повноважень якої входитиме формування та реалізація політики міської ради та її виконавчих органів щодо співпраці Львова та територіальних громад сіл, селищ, міст, що розташовані у зоні впливу міста. Також він має створювати умови для представництва інтересів мешканців сіл, селищ, міст, що розташовані у зоні впливу міста, у виконавчих органах міської ради і моніторити інформацію про матеріально-технічний стан цих територіальних громад.

Leopolis.news