logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Самборі відзначили чергову річницю народження Леся Курбаса (ФОТО)

26-02-2020 15:591827

У Самборі відзначили чергову річницю народження Леся Курбаса (ФОТО)

Вчора в Самборі з участю членів громадських організацій, учнів міських шкіл  відзначили  133-річницю від дня народження Леся Курбаса. Поважною гостею була директор музею М. Біласа з Трускавця  Олена Білас-Березова.

 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Відзначення чергових народин Леся Курбаса розпочалось з музею, який носить його ім’я. У виступах наголошувалось, що великому актору, засновнику національного театру Лесю Курбасу долею судилось з’явитись на світ у Самборі, а трагічно загинути від більшовицького режиму на Соловках.

Самбірчани свято дорожать тим, що історія міста тісно пов’язана з іменем цього великого українця. Біля Народного дому Лесю Курбасу встановлено погруддя, а на вулиці в будинку, в якому він народився, давно діє мистецький музей.

До чергових  народин Леся Курбаса в музеї була підготовлена літературно-музична композиція, яку провела директор  закладу Любов Тепла. Учасники заходу читали вірші-посвяти, виконували пісні, музичні номери.

Присутні з цікавістю оглянули тематичну виставку "Лесь Курбас у документах сучасників", експозицію якої складають понад 150 світлин та цікавих документів. Є тут книги  "Щоденники без купюр", які музею подарував Лесь Танюк під час відвідання Самбора, екслібриси і плакати студентів та викладачів Львівської Національної академії мистецтв під керівництвом професора Василя Гоголя.

Серед художніх полотен – роботи учнів студії образотворчого мистецтва колишньої дитячої картинної галереї нашого міста під назвою "Місто Самбір часів Курбаса".А друга  колекція – картини, написані студентами образотворчого відділення Самбірського педагогічного коледжу ім. Івана Филипчака.

Завершилось святкування покладанням квітів до підніжжя пам’ятника Лесю Курбасу.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news