logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Сьогодні – Прощена неділя: традиції останнього дня перед початком Великого посту

01-03-2020 11:303133

Сьогодні – Прощена неділя: традиції останнього дня перед початком Великого посту
Фото: ілюстративне

У неділю, 1 березня, православні християни відзначають важливе свято – Прощену неділя, останній день Великий Масляної і напередодні Великого поста, який розпочнеться 2 березня і триватиме до Великодня.

Прощена неділя – остання неділя перед Великим постом, який триватиме 48 днів до самого Великодня, та останній день Масляної. Він завершує тиждень веселих олійних гулянь. У цей день спалюють опудало, що символізує злі сили зими, пише НВ.

У Прощену неділю потрібно відпустити всі образи, налагодити відносини з людьми, з якими перебуваєте в сварці, попросити вибачення у рідних, близьких, друзів, колег, якщо свідомо чи несвідомо їх коли-небудь і чим-небудь могли образити.

Що робити в Прощену неділю:

  • Якщо у вас попросили вибачення, скажіть у відповідь: «Бог простить і я прощаю».
  • Відпустіть всі образи, попросіть вибачення у близьких, рідних, друзів, колег, сусідів, знайомих, постарайтеся налагодити зіпсовані з чиєї-небудь вини відносини і вирішити конфлікти. Крім того, що це багатовікова традиція наших предків, вчені давно довели, що вміння прощати і відпускати образи благотворно позначається на здоров'ї людини.
  • Якщо у вас є потреба, то в Прощену неділю добре висповідатися. У церквах цього дня читають частину Нагірної проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім.
  • Чи нелихословте.
  • Не користуйтеся.
  • Накрийте смачний стіл і зберіть за ним усю родину.
  • Залишками від обіду поділіться з тваринами і птахами.

Leopolis.news