logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Смерть львів’янина біля салону гральних автоматів: суд над поліцейськими триває

31-05-2019 11:575778

Смерть львів’янина біля салону гральних автоматів: суд над поліцейськими триває

У Галицькому районному суді Львова 30 травня відбулося продовження підготовчого судового засідання у справі про смерть 22-річного львів’янина на вулиці Куліша біля салону гральних автоматів. У судовому засіданні взяли участь родичі загиблого, шестеро поліцейський, причетних до смертельного інциденту, представник прокуратури й адвокати обвинувачених.

Підготовче судове засідання перенесли вдруге, цього разу на прохання матері загиблого, тому що її чоловік, який теж бере участь у судовому процесі, захворів. До того ж потерпіла сторона таки вирішила взяти собі до помочі адвоката. Продовження підготовчого засідання відбудеться в липні: доти в перевантаженому суді всі дні зайняті розглядом інших судових справ.

Нагадаємо, про що писала преса торік.

У салон гральних автоматів «Національна лотерея» (вул. Куліша, 4) у лютому 2018 року зайшли шестеро патрульних поліцейських, щоб провести перевірку відвідувачів цього закладу. Під час перевірки з одним з відвідувачів, 22-річним Володимиром Климом, який видався підозрілим патрульним поліцейським (хоча на записі камер відеоспостереження нічого підозрілого в поведінці загиблого не помітно), трапився інцидент, що завершився летальним наслідком. За версією поліцейських, Володимир Клим ковтнув поліетиленовий пакетик, в якому був наркотик канабіс. Поліетилен перекрив дихальні шляхи – і Володимир Клим задихнувся.  

Роман Пилипенко, начальник управління патрульної поліції Львівської області, розповів журналістам, що його підлеглі намагалися витягти поліетиленовий пакетик із ротової порожнини затриманого. Він зазначив: «Намагалися відкрити рот і розщепити щелепи. Є такий прийом: треба надавити під носом і надавити на щоки. Але зробити цього не вдалося». Фактично Роман Пилипенко визнав, що його підлеглі не володіють достатніми навичками надання громадянам першої невідкладної допомоги.

За версією батьків загиблого, патрульні поліцейські з групи ТОР (тактично-оперативного реагування) спочатку навмисно підкинули їхньому синові пакетик із наркотиком, а потім запхали його в рот львів’янину. Володимир Клим, батько загиблого, каже, що Львовом уже давно ширяться чутки, що ця група патрульних вистежує дітей із багатих родин, підкидає їм наркотики, порушує кримінальну справу, а потім за встановлену таксу орієнтовно у $5 тисяч її закривають. Це такий бізнес, який патрульна поліція Львова створила після червня 2017 року. Іще батько загиблого відзначив, що часто «жертвами» патрульних поліцейських ТОР стають державні службовці, які воліють заплатити викуп, аби не набратися ганьби і сорому, щоб не було кримінальної плями на біографії їхніх дітей.

Якщо така версія має підстави, тоді можна припустити, що прокуратура працює спільно з патрульними поліцейськими щодо відкриття кримінальної справи та її закриття після заплаченого викупу. Принаймні в лютому минулого року преса писала, що проти шістьох патрульних порушили справу за пунктом 12, частиною 2, статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна у випадку, передбаченому пунктом 6 частини 2 цієї статті). До суду прокуратура скерувала обвинувальний акт у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 365 КК України (перевищення влади, карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Олексій Білошицький, перший заступник начальника департаменту патрульної поліції, закликав громадськість Львова максимально взяти під контроль справу загибелі Володимира Клима, щоби домогтися справедливого суду. Іще він зазначив, що департамент патрульної поліції власним коштом підсилить юридичний захист обвинувачених патрульних.

Щоправда, високий поліцейський чин не пояснив, звідкіля департамент патрульної поліції візьме ці кошти. Чи не з податків громадян, які оплачують працю патрульних? Як теж не уточнив, чи платники податків згодні, щоб громадські кошти скеровували на юридичний захист імовірних правопорушників.

Свого часу, ще до заміни керівництва патрульної поліції Львівської області, Ігор Зінкевич, депутат Львівської міськради, писав: «Новини, які я сьогодні, 06.05.2017, дізнався про патрульну поліцію Львова! Шановне, чи не дуже шановне керівництво сталічне – ви думаєте, що ви робите? Невже всі приклади якісної роботи патрульної поліції Львова, ваші слова, що патрульна поліція Львова є прикладом роботи поліції і громади в Україні – нічого не значать??? Я не знаю, хто тепер буде керувати поліцією Львівщини, але звільнення і заміна майже повного складу керівництва патрульної поліції Львова до добра не приведе».

Депутат Львівської міської ради як у воду дивився.

Ярослав ЛЕВКІВ,

приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news