logo
28/03
27/03
2 ...

Відмова «Центренерго» купувати вугілля шахт Львівщини робить їх збитковими – Бондар

31-05-2019 12:081396

Відмова «Центренерго» купувати вугілля шахт Львівщини робить їх збитковими – Бондар
Фото: Українська Енергетика

Шахти Львівсько-Волинського басейну зазнають збитків і вимагають підтримки держбюджету, оскільки їхню продукцію більше не купує компанія «Центренерго».

Про це заявив народний депутат Михайло Бондар, пишуть Українські новини.

«Якщо раніше шахти ДП «Львіввугілля» отримували кошти за збут продукції, то тепер через відсутність реалізації у держпідприємства взагалі немає коштів. Вони зараз пишуть листи Міністерству енергетики, що у зв'язку з відсутністю реалізації вони повністю збиткові і їм необхідна підтримка з держбюджету. Ось чим загрожує, що немає реалізації вугілля», – зазначив нардеп.

Говорячи про причини кризи, пов'язаної з відсутністю відвантаження вугілля шахт Львівщини, Михайло Бондар повідомив: «Раніше був логічний механізм. Центренерго забирав павлоградське вугілля, а ДТЕК - вугілля Львівсько-Волинського басейну. І йшла економія на вагонах, на логістиці, все було логічно. Але потім сталося так, що Центренерго почало купувати вугілля з приватної шахти «Краснолиманська», невраховане вугілля з так званих «вибоїв Януковича», і, в тому числі, бізнесмен Віталій Карпачов взяв ці поставки під свою опіку. Хоча відкрито кримінальну справу. На жаль, Центренерго не хоче брати львівське вугілля», – зазначив народний депутат.

На думку Михайла Бондаря, Міністерство енергетики та вугілля зобов'язане вплинути на ситуацію з проблемами держшахт Львівщини, пов'язаними з відсутністю реалізації вугілля.

«Міністерство зобов'язане вплинути на ситуацію. Хоча Центренерго не перебуває в прямому підпорядкуванні Міненерговугілля, але компанія в підпорядкуванні Фонду держмайна і в підпорядкуванні Кабміну. Так чи інакше, Міністерство енергетики повинно порушувати питання на засіданнях Кабміну. Але йде якесь замовчування проблеми», – зазначив Михайло Бондар.

Нагадаємо, в середині травня близько 200 шахтарів вугільних підприємств Західної України зібралися біля будівлі Міністерства енергетики та вугільної промисловості з вимогою виплатити борги із зарплати і купувати їхнє вугілля. За інформацією від народного депутата Михайла Бондаря, раніше все вугілля ЛВБ підприємство купувало Держвугілляпостач, але після появи структур Карпачова ситуація різко змінилася.

Як раніше повідомляли, Президент Володимир Зеленський призначив на п'ятницю засідання РНБО через проблеми у вугільній галузі.

Leopolis.news