У Львові проводять міжнародну конференцію щодо трудової міграції

http://leopolis.news/post/17502/u-lvovi-provodyat-mijnarodnu-konferenciyu-shchodo-trudovo-migraci

10/03/2020

Участь у панельних дискусіях беруть науковці, роботодавці, представники Міжнародної організації праці та профспілок різних країн, зокрема з Польщі, Литви, Латвії, Чехії, Словаччини та України, інформує Молодіжна Рада Об'єднання Профспілок Львівщини.

Мета заходу обговорити ключові проблеми трудової міграції, обмінятись інформацією щодо міграційних процесів та проблем ринку праці в Україні, а також щодо трудового захисту та інформування наших заробітчан в інших державах. Під час конференції шукатимуть шляхи зменшення трудової міграції українців за кордон, яка за неофіційною інформацією становить 7 млн заробітчан, а також обговорять необхідність створення в Україні сприятливих умов для повернення працездатного населення назад до нашої держави.

«За наслідками обговорень буде підписано резолюцію з рекомендаціями впроваджувати в Україні соціальні стандарти оплати праці, міжнародні норми трудового права, які є ратифіковані, проте вітчизняними роботодавцями не дотримуються. Окрім цього між представниками профспілок різних країн буде підписано договір щодо співпраці. Усе, аби українські заробітчани, якщо вже їдуть працювати в інші країни, то отримували належні умови праці та гарантії оплати, а також були офіційно працевлаштовані. Для цього вони зможуть звертатись у профспілки інших країн за трудових захистом та інформацією щодо трудового кодексу тієї чи іншої країни», - розповів заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий.

Міжнародна конференція такого формату відбувається вперше. Як зазначив під час дискусії завідувач сектором Європи і Центральної Азії Бюро МОП з питань діяльності працівників Сергіус Гловацкас: «Європа зіштовхнулась з феноменом різкого росту трудової міграції коли, до прикладу, литовці їдуть на заробітки у західну Європу, а на їх місце приїжджають українці. Цьому сприяє недостатність робочої сили, безвіз та дешеві авіаквитки. Зокрема українці, здебільшого, влаштовуються у сферу водіїв автотранспортних послуг та будівництва. Світ динамічний і ми розуміємо, що трудову міграцію не викорінити, але люди повинні працювати у належних умовах та офіційно».

Міжнародна конференція триватиме три дні, до 12 березня, та повинна стати майданчиком між країнами Балтії, Польщі та України у питаннях співпраці щодо трудової міграції. Організовує захід Міжнародна організація праці (International Labour Organization, за участі Федерація Профспілок України, Об'єднання профспілок Львівщини та представників МОП в Україні.

Leopolis.news