logo
16/04
15/04
12/04
11/04
10/04
2 ...

На Жовківщині відреставрують дерев’яну церкву XVIII ст. (ВІДЕО)

11-03-2020 14:061414

На Жовківщині відреставрують дерев’яну церкву XVIII ст. (ВІДЕО)
Фото: принтскрин відео

Цього року розпочнуть реставрацію церкви Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

«На Львівщині в цьому році реставруємо та рятуємо 16 об'єктів культурної спадщини. Дерев'яна церква на Гомульці, біля Львова – одна з них», – розповів заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Церква Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району, де планують розпочати реставрацію, була греко-католицькою ще до війни. Після псевдособору 1946 року деякий час була закрита. Згодом, у 1990-х, храм повернули УГКЦ.

У 1950-х роках попри церкву Пресвятої Трійці проклали залізничну колію. Цікаво, що вона мала би проходити територією церкви, проте дивом вдалося домогтися, щоб рейки відсунули на кілька метрів далі. У 1970-х провели «реконструкцію» храму: тоді його зовні «обшили» бляхою, а зсередини – оббили фанерою.

«Під усією цією бронею храм «душиться», тліє, там множаться шкідники. На куполі церква затікає, але це все під фанерою. І довший час ми цього не бачили. Може, то навіть була спеціальна державна політика – знищити церкву під виглядом реконструкції», – зазначає місцева парафіянка, архітекторка-реставраторка, яка вже з 2006 року на пенсії, Галина Крук. Ще тоді, у 70-х роках ХХ століття, вона наполягала, що оббивати храм не можна, однак не змогла цьому запобігти.

Нагадаємо, 11 лютого Львівська облрада затвердила річне фінансування програми збереження культурної спадщини в сумі понад 21 мільйон гривень.

Leopolis.news