logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Юрій Добош: Можемо протидіяти рейдерським захопленням протягом 24 годин

13-03-2020 14:089963

Юрій Добош: Можемо протидіяти рейдерським захопленням протягом 24 годин
Фото: з відкритих джерел
Наприкінці минулого року 27-річний юрист, радник ексголови Львівської ОДА Юрій Добош став переможцем відкритого конкурсу на посаду керівника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Він переміг 42 інших претендентів на цю посаду. У сьогоднішній нашій розмові з одним з наймолодших в історії керівників обласної юстиції питаємо про його бачення реформування галузі, зміни в роботі ЗМУ юстиції та багато іншого.

Пане Юрію, ще кілька місяців тому Ви навряд чи могли уявити, що станете начальником Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Які Ви тоді мали плани?

Я – юрист і менеджер, тому вів юридичну діяльність та управлінську. Було чітке розуміння, що більше не бачу себе в юридичному консалтингу. За останні 7 років я вдосталь поїздив по всьому світу, зокрема, представляючи інтереси клієнтів у міжнародних судах та арбітражах за кордоном. Прийшов час щось міняти. А тому було логічно, що я пробуватиму реалізовувати свої юридичні та управлінські навички в іншій сфері. Так я опинився на держслужбі. 

Чому обрали саме цю можливість, адже у грудні Вас уже було призначено керівником департаменту паливно-енергетичного комплексу ЛОДА?

Насправді, тут немає жодної інтриги. Посада для мене більш пріоритетна внаслідок багатьох чинників. По-перше, це більша відповідальність, адже нині керую трьома областями України у сфері юстиції. Усвідомлюю обсяг цієї відповідальності та готовий до неї. Моє рішення не було спонтанним. По-друге, напрям юстиції став більш логічним продовженням усіх моїх попередніх заслуг та починань на професійному юридичному поприщі. Мені близька і зрозуміла матеріальна база. В юстиції я буду ефективним, а це основна вимога до управлінця. По-третє, це більші управлінські виклики. За штатним розписом та враховуючи додатково залучений персонал, кількість працівників може доходити до 1500. У такій багаторівневій управлінській вертикалі працювати складніше, і я до цього готовий. По-четверте, це нові люди у владі та безпосередньо в Міністерстві юстиції. Є відчуття, що нова генерація управлінців має спільне бачення та цінності. Я хотів бути частиною цієї великої команди, адже вкрай важливо, щоб відповідальні люди мали однакові пріоритети. В нас якраз той випадок. Ми хочемо робити якісну державу для людей.

Які ключові завдання Ви вже окреслили для себе й команди?

Захист власності й жорстка антирейдерська діяльність, захист прав та інтересів громадян, ефективні виконання рішень судів й органів державної влади, якісні та швидкі послуги для людей. Із загальних цілей за всіма напрямами: транспарентність, ефективність, підвищення довіри людей завдяки відкритій та доступній комунікації. Діджиталізація послуг. 

З якими проблемами зіштовхнулися на новій посаді?

Коли ми починали створювати новий формат юстиції, я зіштовхнувся з речами, які значно затягували функціональні процеси. Це стосується форм звітності, збору й розподілу інформації. Я запровадив нову систему подачі інформації та формат комунікації між функціональними парами «керівник-підлеглий». Були питання до опрацювання звернень. Нам терміново був потрібен електронний документообіг. Нашим здобутком є те, що в управлінні юстиції саме Західного регіону вперше в Україні успішно і на 100% запущено автоматизовану систему діловодства та електронний документообіг для всіх трьох областей. Ми всі інтегровані в одну базу. Це дає нам контроль (жоден документ не втрачається), швидкість (оперативне опрацювання), економію та безпеку обробки даних.

Маєте цікавий закордонний досвід. Які інсайди використовуєте в роботі?

Жити за кордоном і подорожувати за кордоном – це дві зовсім різні історії. Коли я вчився в університеті в Англії чи працював в юридичних компаніях у Лондоні, то багато разів стикався із взаємодією на рівні «людина-держава». Маю дуже чітке розуміння рівня якості послуг, які надає держава, а також якими є найкращі світові практики в цьому напрямі. Крім того, більшість погодиться, що правова система Англії є абсолютним світовим еталоном. Суди чесні та прозорі, закони зрозумілі й відточені століттями. Для мене як юриста важливим був досвід роботи в топовій судовій та законодавчій системі, адже коли професійний юрист встановлює планку такого рівня, то стандарти його роботи суттєво відрізнятимуться на загальному тлі колег з інших юрисдикцій. Варто також зауважити, що в Англії дуже суворі й високі стандарти професійної та корпоративної етики. Це дисциплінує і створює дуже продуктивну атмосферу в будь-якій структурі.

Які, на Вашу думку, ініціативи Міністерства юстиції варто виокремити?

Насамперед це запровадження заходів, які сприяють захищеності людей від шахрайства. Міністерство юстиції ввело дієві антирейдерські механізми, тому проблему рейдерства нині фактично подолано. Якщо ж трапляються особливо хоробрі й цинічні рейдери, то нові механізми дозволяють реагувати майже миттєво. Непоодинокими є приклади реагування міністерством на незаконні дії й у вихідні чи святкові дні, навіть у Новорічну ніч.

Також незалежні експерти провели аудит державних реєстрів за підтримки проєкту ЄС. Це один із важливих кроків для гарантування високого рівня безпеки даних, ефективного та прозорого функціонування реєстрів, що зменшить кількість випадків протиправного позбавлення власників їхніх прав. Хороші результати показує новостворений орган Міністерства юстиції – Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Водночас запроваджено швидкі та ефективні процеси виконання рішень: виконують судові рішення, які тривалий час не виконували з корупційних мотивів, спрощено процедуру доступу до професії приватного виконавця. Також забезпечення незалежної професійної діяльності арбітражних керуючих, у процесі створення ефективної системи медіації. Велику увагу приділяють безоплатній правовій допомозі, яку міністерство піднімає на високий рівень. Так, людина, яка опинилась у складній життєвій ситуації, отримує повний юридичний захист від держави.

Юстиція і діджиталізація – наскільки ефективними є нові ініціативи?

Вважаю, що за цим майбутнє. Налагодили хорошу співпрацю з Міністерством цифрової трансформації. Цього місяця спільними зусиллями ми запустили комплексну послугу єМалятко у трьох обласних центрах: Луцьку, Львові та Рівному. Крім того, через новий застосунок «Дія» заплановано оцифрування широкого комплексу послуг. Державні послуги онлайн – це завжди зручно, швидко та комфортно.

Цілком імовірно, буде відкритий ринок землі. Зважаючи на проблему агрорейдерства, скажіть, що варто робити звичайному громадянину у скрутній ситуації?

Нещодавно відбулися знакові для боротьби з рейдерством події. Останні нововведення унеможливлюють схеми, які використовували рейдери для привласнення чужого майна через державні реєстри. Міністерству юстиції надано можливість реагувати на найбільш грубі та очевидні порушення закону державними реєстраторами впродовж 24 годин з моменту надходження скарги, шляхом одноособового скасування незаконної реєстраційної дії без скликання колегії.

При Львівській обласній державній адміністрації діє Антирейдерський аграрний штаб, де я є заступником голови. Також функціонує «гаряча лінія» відділу взаємодії із суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів. Нині мої колеги вже здійснюють масові виїзди на місця для проведення роз’яснювальної роботи та вирішення конфліктних ситуацій.

Найдієвіше  – це звернутися в Антирейдерський аграрний штаб, у Колегію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Так буде повідомлено представників органів державної влади в короткі строки.

Наголошую, що в разі рейдерства краще запобігти проблемі, ніж виправляти її наслідки. Зокрема, у пригоді стане постійний контроль даних реєстрів. Наприклад, можна відстежувати зміни в державних реєстрах за допомогою сервісу SMS-маяк, який повідомляє власників про зміни в статусі їхніх земельних ділянок, нерухомості та бізнесу.

З якими питаннями люди звертаються найчастіше? Зокрема, під час особистого прийому.

Найчастіше під час особистого прийому громадяни звертаються із проблемними питаннями, які стосуються виплати аліментів, оформлення спадщини, боргів із заробітної плати. Хтось просто хоче отримати фахову правову консультацію, а дехто просто хоче бути вислуханим. Питання різні, як і люди, які звертаються по допомогу. Спілкування під час особистого прийому передбачає статус «Людина у центрі». Тому наше завдання – допомогти вирішити питання або скоординувати дії. За такої комунікації пріоритетом завжди є громадянин, який звертається по допомогу.

Які знання, вміння та здібності, на Вашу думку, повинен мати державний службовець нової юстиції?

Вважаю, що в сучасному світі державний службовець повинен уміти швидко і вчасно адаптуватися до змін. Адаптивність – це основна риса нашого часу, оскільки рівень волатильності найвищий за весь час існування людства. До себе я ставлюся дуже критично, тому цього вимагаю і від працівників. Держслужбовець повинен бути компетентним, порядним, відповідальним і, що важливо, емоційно стійким. У роботі має дотримуватися норм етичної поведінки, цінувати час і вміти правильно його планувати. Також важливо вміти взаємодіяти з людьми – правильна комунікація критично важлива. Головне – треба любити людей.

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Львів) одне з перших в Україні запустило комплексну послугу єМалятко у всіх трьох обласних центрах: Луцьк, Львів, Рівне. Як запровадження такого сервісу спрощує отримання послуг батьками новонароджених дітей?

Конституція визначає людину та її життя найбільшою соціальною цінністю. А життя людини – це не що інше, як її час. єМалятко – це перший комплексний сервіс в Україні, який об’єднує до 10 послуг, пов’язаних з народженням дитини, в одну та за однією заявою. Ця комплексна послуга усуває потребу здійснювати до 11 візитів до установ та економить час батьків, які відтепер витрачають його продуктивніше, ніж на відвідування різних інстанцій та відстоювання в чергах. Скористатися сервісом можна відразу в пологовому будинку, в ЦНАПі, в органі державної реєстрації актів цивільного стану та онлайн. Для цього батькам треба звернутися до медпрацівника та мати з собою паспорти, податкові номери платників податків (за наявності) та медичну довідку про народження дитини від пологового будинку.

Як Ви відпочиваєте? Як поєднуєте відпочинок і роботу? Чи маєте хобі?

Нині часу на відпочинок немає, оскільки ми перебуваємо на етапі реформування. Попередній юридичний досвід мене загартував, тому я звик працювати багато, в тому числі на вихідних. Я свідомо повернувся в постреволюційну Україну, розуміючи, що на якомусь етапі доведеться пожертвувати особистим життям та здоров’ям заради спільного блага. З іншого боку, чітко розумію, що люди схильні до професійних вигорань, а тому найближчим часом обов’язково планую знайти для себе якесь хобі. Оскільки Західне міжрегіональне управління об'єднує три області, часто доводиться бути у відрядженнях, а тому поєднувати роботу з перервами. Нещодавно з робочим візитом побував на Волині і відвідав Луцький замок. Сподобалося. Такі місця надихають.

Розмовляв Маркіян ВОЙТОВИЧ, для Leopolis.news

Довідково

Юрій Добош 2014 року закінчив Університет Екстер (Англія) за спеціальністю «Міжнародне комерційне право». 2016-го також отримав диплом Львівського національного університету імені Івана Франка за спеціальністю «Правознавство».

2012 року Ю.Добош працював стажером в юридичній компанії «Arzinger». З 2014-го став помічником юриста Wragge Lawrence Craham&Co (Англія). Також відтоді розпочав працю на посаді юриста в АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери». З 2016 року став заступником голови правління ГО «Місійне згромадження імені святих Кирила і Методія». З 2019 року – директор ТОВ «Центр натуральних харчових технологій і бджільництва». У другій половині минулого року став радником голови Львівської облдержадміністрації Маркіяна Мальського, а пізніше очолив департамент ПЕК ЛОДА.