logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Група «Слуг народу» відповіла колегам, які засудили створення консультативної ради з ОРДЛО

15-03-2020 10:131871

Група «Слуг народу» відповіла колегам, які засудили створення консультативної ради з ОРДЛО

У фракції «Слуга народу» виступили із заявою у відповідь на реакцію частини фракції СН щодо рішення Тристоронньої контактної групи про створення Консультативної ради у ТКГ за участю представників ОРДЛО.

Текст заяви поширив заступник голови фракції Максим Ткаченко у «Facebook»:

«Ми, народні депутати України, фракція партії «Слуга Народу», є переселенцями зі Східної України, які постраждали в результаті військової агресії РФ і були змушені покинути своє рідне місто Луганськ. У нас не виникає складнощів з реальною оцінкою ситуації, бо ми були «всередині її» і в 2014 і весь цей час до 2020. Всі ми стали депутатами ВРУ, завдяки довірі наших виборців, які проголосували за Президента України Зеленського В.А. і політичну силу «Слуга Народу». Головним пріоритетом програми Президента було - досягнення миру на Сході України». 

«Нам не дуже зрозуміла позиція наших колег, які не розібравшись до кінця в програмі по реінтеграції Донбасу і домовленостях в Мінську, виходять в публічний простір зі зверненнями. Рано чи пізно в окупованій частині Луганської та Донецької областей пройдуть вибори, і виборці Луганщини і Донеччини зроблять свій демократичний вибір з місцевих кандидатів, які не брали участі в організації незаконного референдуму і не були причетні до незаконних військових формувань. І для початку, правильно було б обговорити критерії відбору цих кандидатів. І що виходить, що навіть вибрати 10 представників з вихідців з Луганська і Донецька, то це виявляється «зрада зрадная»?», – йдеться далі.

«В Україні понад два мільйони переселенців, і в усіх на окупованій території вимушено залишилися родичі, друзі, знайомі, які жодним чином не причетні до організації подій шестирічної давності. І з різних причин не можуть кинути там свої будинки або рідних. А саме вони могли б потрапити в запропонований механізм, який називається координаційна рада. Для процесу миротворчості завжди повинен бути діалог. І вести цей діалог мають люди, які розуміють один одного.А бажання всіх і вся «сісти за стіл переговорів і радити «на вухо», навіть підозріло. І дуже дивно, що раніше колеги не звернулися, наприклад, з приводу скасування правки по імпорту електроенергії з РФ», – відзначають автори звернення.

 

Зазначимо, що 13 березня стало відомо, що у Мінську підписано домовленості про створення консультативної ради, в якій ОРДЛО будуть представлені як суб'єкт, а Росія в статусі гаранта-спостерігача опинилася на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

На брифінгу глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що на останній зустрічі у Мінську сторони справді домовилися створити спільну платформу з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей, які не контролюються урядом України.

За словами Єрмака, рішення ще не прийнято, але сторони ТКГ зафіксували необхідність і можливість прийняття такого рішення.

Частина нардепів фракції «Слуга народу» виступила проти створення консультативної ради в Тристоронній контактній групі за участі представників ОРДЛО. На вечір 14 березня кількість підписантів збільшилася до 61.

Leopolis.news