logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

У ЗСУ розповіли, які заходи провели у війську для запобігання коронавірусу

20-03-2020 14:371353

У ЗСУ розповіли, які заходи провели у війську для запобігання коронавірусу
Фото: МОУ

Про перепрофілювання військово-мобільних госпіталів та наявність засобів індивідуального захисту в лікувальних закладах Міністерства оборони України в ефірі Армія FM розповів Начальник санітарно-епідеміологічного управління Командування медичних сил Сергій Моргун.

Про це повідомляє офіційний сайт Міноборони.

У Збройних силах України аби запобігти поширенню гострих респіраторних захворювань спричиненої коронавірусом Covid-19 виконані наступні заходи:

1. Розроблено і доведено до військових частин ЗС України, а також до тих, що виконують завдання за призначенням в районі ООС, ряд розпоряджень і наказів.

2. Начальником Генерального штабу затверджено план заходів, щодо недопущення занесення в частини гострої респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом.

3. Командуванням медичних сил було запроваджено разом з науковцями Української військово-медичної академії та Науково-дослідного інституту методичні вказівки, які оновлюються у відповідності до змін законодавства Міністерства охорони здоров’я, а також рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я.      

Заходи задля непоширення коронавірусу в районі проведення ООС:

Сергій Моргун: У Командуванні медичних сил ЗСУ удосконалили наявну схему перепрофілювання військово-мобільних госпіталів. При надходженні військовослужбовців хворих на гостру респіраторну хворобу будуть визначатися місця, де вони будуть проходити обсервацію.

У всіх мобільних госпіталях за участі служби превентивної медицини проведені практичні заняття, щодо особливості функціонування лікувального закладу в умовах суворого протиепідеміологічного режиму при виявленні хворого на гострі респіраторі захворювання в т.ч. коронавірус.

Щотижнево проводяться заняття на яких демонструється превентивна медицина, правильне користування медпрацівниками захисних костюмів та засобів індивідуального захисту.

Розроблено та введено в дію методичні вказівки, розроблено плани протиепідеміологічних заходів в ЗСУ. Ці плани враховують у разі виявлення хворого з повітряного транспорту, водного і залізничного, визначені шляхи евакуації пацієнтів.

Створено необхідний запас медико-санітарного, господарського майна, лікарських засобів для медичного персоналу ЗСУ. А також визначено додаткові потреби у засобах індивідуального захисту, індивідуальні маски, распіратори, костюми біозахисту, рукавички, бахіли, інфрачервоні термометри.

Для району проведення ООС будуть відіслані комбінезони здатні надавати захист від вірусних реагентів. Це захисні костюми, які витримують багаторазову носку, парафармалінову дезінфекцію та замочування в дезінфікуючих розчинах.

В пунктах в’їзду-виїзду в районі проведення ООС проводиться скринінг температури тіла у людей, які перетинають пости.

На території Міноборони та Генерального штабу ЗС України введено обов’язкову термометрію осіб, які заходять на територію.

Осіб, у яких виявляють ознаки захворювання, не допускають на територію.

Чи є тести у військових госпіталях?

Тести на коронавірус є у Головному військово-медичному клінічному центрі і всі військовослужбовці, які будуть прибувати із навчань з-за кордону, будуть перевірятися. Перші чотири, які вже прибули на минулому тижні вже були в обсервації, через 4 доби їм зробили відповідні тести, які виявилися негативними. Ці особи направлені для проходження військові служби на свої місця.            

Чи потрібно військовослужбовцям носити маски?

В повсякденній діяльності військовослужбовцям немає необхідності постійно знаходитись в засобах індивідуального захисту.

Всі шикування в кількості роти і більше, відмінені, тому занесення інфекції має малий відсоток. Звичайно це не стосується осіб хворих на різні респіраторні хвороби.

Як краще за все боротися проти поширення інфекції?

Один із найефективних методів боротьби з поширенням розповсюдження коронавірусу є :

1. Дезінфекція, тобто вологе прибирання приміщень, ручок дверей, свого робочого місця, провітрювання;

2. Потрібно зменшити кількість контактів з людьми, потискання рук;

3. Постійно використовувати індивідуальні дезінфектори.

Що робити при виявленні захворювання, до кого звертатися?

Сергій Моргун: Якщо ви відчуваєте погіршення свого стану обов’язково повідомте медичну службу в структурі ЗСУ. Адже у нас є регіональне санітарне епідеміологічне управління в якому є визначенні координатори, особи, з якою 24/7 є оперативний зв’язок. Ця людина протягом 14 діб буде виходити з вами на оперативний зв’язок і уточнювати стан вашого здоров’я, у разі його погіршення за місцевим територіальним принципом лікувальний заклад надасть вам допомогу.

Leopolis.news