logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

У Нацбанку прокоментували зміни реального ВВП минулоріч

24-03-2020 16:591336

У Нацбанку прокоментували зміни реального ВВП минулоріч
Фото: investgazeta.ua

У 2019 році зростання української економіки залишалося стійким: реальний ВВП збільшився на 3,2%, незначно уповільнившись порівняно з 2018 роком (3,4%). У IV кварталі минулого року реальний ВВП збільшився на 1,5% у річному вимірі. 

Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за IV квартал та в цілому за 2019 рік, опубліковані Державною службою статистики України 20 березня 2020 року, пише офіційний сайт НБУ.

Оприлюднені дані національних рахунків враховують плановий перехід на постійні ціни 2016 року.

Фактичні темпи зростання економіки у 2019 році відповідали оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за січень 2020 року (3,3%). Основним драйвером залишався внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний.

Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,9% після їх збільшення на 9,3% у 2018 році. Споживання підтримували насамперед значні темпи зростання заробітних плат і пенсій. Цьому також сприяли досить високі споживчі настрої населення, а також уповільнення інфляції.

Водночас споживання державного сектору зменшилось (на 4,9%). Це зумовлене передусім очікувано стриманою фіскальною політикою Уряду в період пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.

Вагомим фактором економічного зростання залишалася також інвестиційна активність. Валове нагромадження основного капіталу збільшилось на 14,2%. Інвестиційній активності сприяли високі ділові очікування бізнесу, покращення фінансових результатів підприємств, ремонтні роботи на окремих заводах, зокрема металургічних, а також активна реалізація бізнесом і державою інфраструктурних проектів, наприклад, у сфері альтернативної енергетики, а також розбудови доріг.

Певне уповільнення інвестиційної активності порівняно з 2018 роком (з 16,6%) зумовлювалося значною мірою статистичним ефектом високої бази порівняння минулого року, що в тому числі відображала продаж операторам мобільного зв’язку ліцензій 4G.

Фізичні обсяги експорту товарів та послуг після незначного зниження у 2018 році помітно зросли у минулому році – на 6,7%. Цьому сприяли високі врожаї сільськогосподарських культур як у 2019 році, так і попереднього року, а також  світова цінова кон’юнктура у першому півріччі 2019 року. Водночас значний експорт аграрної продукції та постачання окремих товарів за рахунок продукції, виробленої у попередні періоди, призвели до суттєвого зменшення запасів, особливо в другому півріччі 2019 року.

Прискорилося зростання імпорту – до 6,3% порівняно з 3,0% у 2018 році. Це зумовлено як більшими обсягами імпорту природного газу в умовах невизначеності щодо нового контракту на транзит російського газу, так і стійким внутрішнім попитом, зокрема на машинобудівну продукцію.

Утім, темпи зростання імпорту поступалися експорту. У результаті від’ємний внесок чистого експорту в зростання ВВП суттєво зменшився –до -0,4 в.п. порівняно із -2,3 в.п. у 2018 році.

У розрізі видів діяльності суттєвий внесок у зростання ВВП у 2019 році мало будівництво, що відображало високу інвестиційну активність підприємств. Стійкий споживчий попит підтримував зростання доданої вартості в секторах торгівлі та транспорту. Високими темпами зростав також фінансовий сектор. Черговий рекордний врожай підтримував зростання доданої вартості в агросекторі. Водночас  промислове виробництво у 2019 році знизилося через несприятливу зовнішню цінову кон’юнктуру та теплу зимову погоду, що, зокрема, негативно позначилося на показниках енергетичного сектору.

Leopolis.news