logo
24/04
23/04
22/04
21/04
18/04
17/04
2 ...

Самому робити собі експрес-тест на коронавірус – це марно витрачені кошти і час – Зуб

31-03-2020 10:561497

Самому робити собі експрес-тест на коронавірус – це марно витрачені кошти і час – Зуб
Фото: 5 канал

Начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб пояснив, у чому різниця між експрес-тестами на коронавірус та ПЛР-діагностикою, чому на варто самостійно робити собі експрес-тест, а також те, чи справді можна виявити, що людина вже перехворіла на коронавірус.

Про це чиновник розповідав в сьогодні в ефірі радіо «Люкс ФМ» , інформує пресслужба Львівської міськради.

«Експрес-тести показують певний об’єктивний результат лише після 5 доби клінічних проявів – тобто якщо у вас клінічних проявів нема, то ви не отримаєте об’єктивний результат. Справа в тому, що ці тести виявляють антитіла до вірусу, і для того, щоб вони виробилися, треба щоб вірус потрапив в організм, і тоді за 5-6 днів виробилися антитіла – тобто захисні клітини, які борються з цим вірусом. От тоді тест може показати, що є антитіла. Тому просто отак робити собі тест – недоцільно, це марно витрачені кошти і час.

ПЛР-тести можна призначати з першого дня клінічних проявів, але їх вірогідність теж залежить від того, коли ви робили цей тест. Якщо у вас розгорнута клінічна картина захворювання і ви робите тест, то, без сумніву, чутливість цього методу дуже висока. Але якщо у вас нема клінічних проявів – то чутливість знижується. Вірусу, який потрапляє в організм, також потрібен час, щоб його можна було виявити.

Тобто ПЛР – полімеразна ланцюгова реакція, на початку хвороби дає можливість виявити наявність антигену – тобто вірусу в нашому організмі. Це вважається «золотим стандартом» для діагностики вірусної інфекції», – розповів Володимир Зуб.

Водночас він акцентував, що якщо людина уже перехворіла, то ПЛР-діагностика буде негативна, тому що вірусу (антигену) в організмі уже нема, а швидкі тести можуть показати наявність імуноглобуліну G, однак це теж не буде прямою ознакою і доказом того, що людина перехворіла.

Leopolis.news