logo
24/04
2 ...

Брюховицька селищна рада нагадала, як відбуваються Богослужіння в час карантину

31-03-2020 17:321173

Брюховицька селищна рада нагадала, як відбуваються Богослужіння в час карантину
Фото: ілюстративне

Брюховицька селищна рада нагадала, що Богослужіння та церковні обряди в умовах карантину та надзвичайної ситуації відбуваються інакше, ніж за звичайних умов.

 

Про це Leopolis.news повідомив селищний голова Брюховичів Володимир Доманський.

Як відомо згідно з рішенням Кабінету Міністрів по всій Україні введено режим надзвичайної ситуації на разі до 24 квітня, відповідно карантин продовжується.

У зв’язку з цим офіційні джерела Православної, Римо-католицької та Греко-католицької церков України звернулися до вірян із закликом до проведення молитви вдома та рекомендаціями щодо участі у богослужіннях, зокрема, на Великдень.

Православна церква України повідомила, що Священний Синод Православної Церкви України ухвалюватиме відповідні практичні рекомендації для духовенства і мирян, зокрема, про порядок звершення богослужінь в ці дні, в міру наближення відповідного часу. Актуальну інформацію можна дізнатися на веб-сайті та сторінці ПЦУ у Фейсбуці.

На офіційному сайті Греко-католицької церкви України опубліковано звернення глави Української греко-католицької церкви  Блаженнійшого о. Святослава. Зокрема, Предстоятель вважає:

  • Вірних треба заохочувати якнайбільше користати із трансляцій церковних богослужб, але їх мають забезпечити священнослужителі з храмів та соборів.
  • Страсні й великодні служби цього року в усій Католицькій Церкві служаться без участі вірних – заради безпеки, щоб зменшити контакт між людьми і не поширювати вірусів.
  • У Великий Четвер цього року не виконувати обряду вмивання ніг.
  • У Велику П’ятницю не робити жодних процесій – ні в храмі, ні поза ним. Плащаницю можна винести зі святилища прямо до Божого гробу та встановити обмеження перед самою плащаницею, щоб вірні не підходили для її цілування. Блаженніший Святослав радить організувати доступ до плащаниці так, щоб люди не скупчувалися в храмі понад встановлену санітарними нормами допустиму кількість осіб.
  • У неділю Пасхи служити, по змозі, надворі. Не робити процесій – ні в храмі, ні довкола храму. Якщо владики вважатимуть за можливе, відповідно до санітарних норм певної країни, служити в храмі, то в ньому мають перебувають лише священнослужителі та співці. Усі інші повинні залишитися надворі. При цьому їм треба забезпечити можливість брати участь у богослужіннях, слухаючи відправи через гучномовці або переглядаючи їх на екранах. Слід просити людей не скупчуватися, а перебувати на встановленій санітарними нормами відстані. Та однак, якщо карантин цього вимагатиме, слід брати участь у богослужіннях через трансляції, залишаючись вдома.
  • Освячувати лозу у Квітну неділю та святити паски й великодні страви на Пасху лише надворі. Просити при цьому вірних не скупчуватися понад дозволену норму відстані між собою. Освячувати страви можна у Великодню суботу стільки часу, скільки це буде потрібно.
  • Глава Церкви наголошує, аби до храмів не приносили страви на освячення особи літнього і похилого віку; ті, у яких члени родини мають ознаки респіраторного захворювання; ті, хто перебуває на самоізоляції. Їх слід повідомити, що великодні кошики будуть освячені теж за посередництвом онлайн-трансляцій.

Для римо-католиків рекомендації подібні до попередніх - очільники Римо-католицької церкви України керуються вказівками із Ватикану:

  • Єпископи та пресвітери відслужать обряди Великого Тижня без участі люду в належному місці, уникаючи співслужіння та пропускаючи обмін знаком миру. Вірних слід попередити про початок цих богослужінь, щоб вони могли єднатися з ними з власного помешкання. Підкреслюється, що «можуть стати в нагоді засоби віддаленої комунікації в прямому ефірі, не в записі», наголошуючи на важливості «присвячувати достатньо часу молитві».
  • Спомин Господнього входу в Єрусалим у Вербну Неділю слід відслужити всередині сакральної будівлі, застосовуючи другу форму, передбачену Месалом, у катедральних храмах, і третю – в парафіяльних та в інших місцях. Щодо Меси посвячення мира, єпископські конференції уповноважені перенести її на інші дати.
  • Під час Меси Господньої Вечері у Великий Четвер пропускається обряд вмивання ніг, що є факультативним, а після її завершення, пропускається процесійна хода, а Пресвяті Дари залишаються у кивоті. Священикам цього дня надається виняткова можливість відслужити Святу Месу в належному місці без участі люду.
  • Під час молитви вірних у Велику П’ятницю єпископи повинні подбати про приготування особливих намірів за хворих, померлих і людей, що перебувають в стані розгубленості, а вшанування хреста поцілунком обмежується лише служителем.

Окрім того, на селекторній нараді Президента України, голів ОДА та міських голів обласних центрів розглянули проблеми безпеки святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення COVID-19. Президент усвідомлює, що деякі обряди не можуть звершуватись без особистої присутності вірян. Він закликав у таких випадках обмежувати кількість людей в одному місці. На нараді розглянули можливість розміщення патрулів біля храмів та церков. У разі великого скупчення людей у їхні обов’язки входитиме роз’яснення парафіянам, що збиратися натовпами небезпечно. Найскладнішим, на думку Президента, залишається питання Великодніх свят. Він повідомив про підготовку проекту, «який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не збираючись натовпами у церквах».

Leopolis.news