logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Відомих «докторів наук» із УГКЦ звинуватили в плагіаті

03-06-2019 19:543239

Відомих «докторів наук» із УГКЦ звинуватили в плагіаті
Фото: Tehnot.com

У центрі скандалу опинилися двоє представників Української греко-католицької церкви – о. Олександр Левицький, який є ректором Івано-Франківській академії Івана Золотоустого (колишня Івано-Франківська Теологічна Академія), та о. Олег Каськів – директор Інституту постійної священичої формації, що знаходиться в складі цієї ж академії. 

Автори інсайдерського телеграм-каналу Churcher опублікували інформацію, відповідно до якої кожному з них нечесно присвоїли вченого ступеня «доктор богословських наук». 

«Олег Каськів в 2014 році в стінах Івано-Франківській Теологічній Академії (ІФТА) захищав докторську дисертацію «Кодифікація партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви (988-2007 рр.). Олександр Левицький вибрав собі тему «Формування партикулярного права Київської Церкви». І все було б добре, якщо б не одне «але». Комісія МОН, яка складається з авторитетних професорів та докторів богослов'я не може визнати ці дисертації, тому що фактично вони є «плагіатом», який не можна вважати за повноцінне наукове дослідження. А якщо ці дисертації не відповідають вимогам МОН, панове Каськів та Левицький фактично не можуть займати високі посади в вищих навчальних закладах», – стверджують автори телеграм-каналу Churcher. 

Також звертається увага на інші проблеми з дисертаціями представників УГКЦ: «Справа в тому, що Каськів та Левицький «захищали» свої «дисертації» в області канонічного права, яке в католицькій системі освіти відокремлено від богослов'я. Це означає, що вони взагалі не могли розраховувати на отримання ступені доктора богослов'я. Незважаючи на це, вони її отримали. В Інтернеті немає інформації про кадровий склад Ради із захисту ІФТА, котрий фактично незаконно надав наукові ступені, але є дисертація, котру о. Левицький захищав в 2015 році в Польщі. Ця дисертація нижчого рівня за попередню, але навіть вона не пройшла контроль комісії МОН як «слаба та фальсифікована».